Hlavní obsah

S podporou města Brna vznikne seriál o Gregoru Johannu Mendelovi

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Brno ze svého rozpočtu podpoří natáčení seriálu České televize o Gregoru Johannu Mendelovi, zakladateli genetiky. Brněnské televizní studio seriál pro děti připravuje na rok 2022, kdy uplyne 200 let od Mendelova narození.

Článek

Radní tento týden rozhodli o podpoře výroby pořadu částkou 400 000 korun, oznámilo médiím tiskové středisko magistrátu.

Česká televize hodlá Mendelovo výročí připomenout formou hraného seriálu, v němž skupina tří dětí detektivní formou rozplétá tajemství pana M. a paralelně s tím i Mendelův příběh. Témata, která budou v seriálu propojena, zahrnují přírodu, ekologii, genetiku, křížení rostlin, včelařství, meteorologii i astronomii. Mendel měl mnoho různých zájmů.

„Hlavním cílem této aktivity je budování pozitivního vztahu dětí k vědě. To souvisí s hlavní ambicí zapojení města do oslav Mendelova narození, která spočívá právě v popularizaci vědy a výzkumu,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Seriál se bude natáčet na území Brna a v jeho bezprostředním okolí v létě 2021. Mendel se narodil v Hynčicích ve Slezsku, většinu života ale prožil jako řeholník a opat augustiniánského kláštera ve Starém Brně. Právě v klášteře se věnoval svým pokusům.

Reklama

Doporučované