Hlavní obsah

S rouškou chytrý mobil neodemknete. Malý start-up našel řešení

Foto: faceidmasks.com

Problém vyřešen, s touto osobní rouškou vás mobil pozná.

Reklama

Některé chytré mobily nejdou přes roušku otevřít, jednoduše vás nepoznají. To ale vyřeší společnost, která systém obelstí maskou obličeje. Takže odpadá sekunda strachu při jejím sundání, abychom si mohli zavolat.

Článek

Spolu s epidemií koronaviru se objevil nový problém. Zvýšený zájem o roušky komplikuje nejednomu uživateli telefonu s rozpoznáváním obličeje život. Proto se umělkyně Danielle Baskinová rozhodla založit společnost, která bude jednoduše obličeje tisknout, aby si uživatelé nemuseli ochrannou roušku sundávat.

Proces je jednoduchý, chcete-li vytisknout speciální masku, kterou váš telefon rozpozná, stačí prostřednictvím webu, za kterým Baskinová stojí, přeměnit fotografii ve dvourozměrném formátu na 3D. Ten se pak vytiskne a především vytvaruje do masky a tak simuluje obličej.

„Nová metoda, kterou používám, vytváří trojrozměrnou masku s tvarovanou tváří, která skutečně odemkne telefony používající technologii rozpoznávání obličeje,“ vysvětlila. „Musíte to jen nastavit jako další tvář, protože to bude mít jiný tvar než váš vlastní,“ upozorňuje.

Masky N95 zakrývají oblast úst a nosu, tím chrání před tekutinami a částicemi ve vzduchu. Podle informací serveru Dezeen dosud není jasné, jak účinné jsou právě proti šíření koronaviru.

Zatím tisknout nezačne

„Diskutovala jsem o tom, zda jsou masky N95 účinné jako ochranné opatření proti koronaviru, a někdo mi řekl, že telefon nelze odemknout, zatímco ji má na sobě. Okamžitě mě napadlo, že masku vytvaruji jako tvář,“ uvedla pro server Dezeen Baskinová.

Na svém twitterovém účtu pak zdůraznila, že v době koronavirového šílenství rozhodně masky tisknout nezačne, protože budou potřeba jinde. Čas do odeznění epidemie využije k testování. „Nejvíc mě překvapilo, jak se zpráva o mém produktu rychle dostala do celého světa. Už mi psali z Jižní Koreje, Lotyšska, Francie i z Číny,“ říká Američanka ze San Franciska. Kromě masek se specializuje na potisk různých materiálů, dokáže třeba označit logem firmy avokádo.

Respirační masky nejsou žádnou novinkou, zejména v Asii se nosí poměrně často. A ani jejich úpravy také nejsou žádná exotika, lze koupit dokonce luxusní provedení včetně drahých kamenů.

Stejně jako může epidemie koronaviru v budoucnu vyústit v personalizované 3D roušky třeba pro pacienty se sníženou imunitou, pomohl požár londýnského věžáku Grenfell Tower k vytvoření nového typu respirátoru. Podle designéra Rimala Bhatta by mohl v případě podobné katastrofy zachránit životy.

Reklama

Doporučované