Hlavní obsah

S Trumpem přišel strach. Nelegální imigranti neposílají děti do školy a bojí se deportace

Imigranti v USA se bojí deportace. Nechodí ven, neotvírají dveře.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

S novým prezidentem USA přišla přísnější politika vyhošťování nelegálních imigrantů. Podle amerických médií se už opatření dotklo stovek lidí.

Článek

V několika státech USA začaly v posledních dnech zátahy na nelegální imigranty. Pracovníci Úřadu pro imigraci a celní správu (ICE) podnikli množství akcí zejména v Kalifornii, Georgii, Jižní a Severní Karolíně nebo v Texasu.

Podle CNN došlo v uplynulém týdnu ke 160 zatčením a několika desítkám následných deportací. List The New York Times informuje o šesti stovkách zadržených lidí bez náležitých dokumentů.

Nelegální přistěhovalci zejména ze zemí Jižní Ameriky, kteří doposud hlavně ve velkých městech žili v relativním klidu, se bojí budoucnosti. Na novou politiku, jež přišla s Donaldem Trumpem, reagují po svém.

Kvůli strachu z deportace neposílají své děti do školy a zakazují jim chodit ven s kamarády. Sami nechodí do kaváren nebo restaurací, okna ve svých bytech zatemňují a nereagují na klepání, uvedla CNN.

Obavy mají i přesto, že často žijí v tzv. azylových městech. Ta se odmítají podřídit novým federálním pokynům Trumpovy administrativy o postihu přistěhovalců žijících v USA nelegálně.

Azylová města, například New York, Los Angeles, San Francisco nebo Chicago, odmítají přistěhovalce bez povolení k pobytu internovat, jak po nich požadují americké imigrační úřady. Nevydávají žádné vlastní peníze na uplatňování federálních migračních zákonů a zakazují policistům a úředníkům zjišťovat přistěhovalecký status obyvatel.

Tvrdými zásahy proti ilegálním kriminálníkům pouze plním svoje předvolební sliby. Členové gangů, drogoví dealeři a ostatní budou přemístěni!

Úřad pro imigraci a celní správu nyní začal federální právo prosazovat i na těchto místech a zatýká lidi bez kriminálního záznamu. I když Donald Trump na svém twitterovém účtu zopakoval slib z prezidentské kampaně, že nechá deportovat drogové dealery, členy gangů a další kriminálníky.

Podle jeho dřívějších odhadů jich mají být tři miliony z celkového počtu asi 11 milionů nelegálních přistěhovalců ve Spojených státech.

Proti Trumpově imigrační politice v posledních týdnech protestovaly tisíce lidí. Nejde pouze o deportace Latinoameričanů, ale hlavně o tzv. „Muslim ban", ostře diskutovaný zákaz vstupu do Spojených států lidem ze sedmi převážně muslimských zemí.

Reklama

Doporučované