Hlavní obsah

„S Václavem jsme byli happy. Sice nahoru dolů, ale tak to ve vztahu má být.” Vodňanská vzpomíná na Havla

Jitka Vodňanská v rozhovoru s Blankou Kubíkovou popisuje, jak může být člověk šťastný i ve složitém vztahu.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Psychoterapeutka ve Výzvě Blanky Kubíkové promluvila o mnohaletém paralelním vztahu s bývalým prezidentem, o své rodině silných žen a každoročních meditacích v Nepálu.

Článek

„Václav byl váha. Pořád váhal,“ odpovídá Jitka Vodňanská na otázku, proč se kvůli ní Václav Havel nikdy nerozvedl, ačkoliv Olga Havlová mu rozvod jako řešení manželského mnohoúhelníku sama nabízela. „On prostě váhal a váhal, až se vlastně dováhal do toho prezidentství. Tak jsem tomu rozuměla.“

Jejich vztah začal v roce 1983, vídat se přestali až po Havlově druhé svatbě s Dagmar Veškrnovou-Havlovou v roce 1997.

Jitka Vodňanská má dodnes schovaných zhruba 150 dopisů od Václava Havla, v nichž se odráží složitost situace ženatého muže, milujícího přítelkyni a zároveň odmítajícího opustit manželku. Část dopisů teď odkryla v nedávno vydané knize Voda, která hoří, část ale nadále zůstává v trezoru, stejně jako rukopisy některých divadelních her a přednášek, které jí Havel věnoval. Napsal jí tehdy, že „až jednou bude demokracie, může je prodat do Národního muzea”.

Už ví, jak s tím vším naloží? „Zatím nevím. Až nebudu mít na komín na chalupě, tak to prodám,“ směje se v rozhovoru žena, která společně s Václavem Havlem zažila před listopadem 1989 i zatčení Státní bezpečností a další šikanu komunistickému režimu nepohodlných lidí.

Jitka Vodňanská dala v rozhovoru najevo, že je pro ni pořád citlivé téma těhotenství s Václavem Havlem, které skončilo umělým přerušením. Promluvila také o tom, jak dokázala, aby se všichni její osudoví muži – nejen Václav Havel, ale i výtvarník Karel Trinkewitz a bývalý manžel, hudebník a básník Jan Vodňanský, dokázali snášet, a co vlastně sama jako psychoterapeutka radí v tak složitých vztazích svým klientům.

Žena, která působí naprosto vyrovnaným dojmem, ve Výzvě také okomentovala několik unikátních fotografií, které obsahuje její kniha vzpomínek, a vysvětlila, proč každý rok tráví několik měsíců v Asii v prostředí buddhistických klášterů.

Rozhovor s Jitkou Vodňanskou najdete ve videu umístěném nahoře.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Staňte se .

Reklama

Doporučované