Hlavní obsah

Saakašviliho nečekaný návrat. Jakou roli má v ukrajinské politice?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Michail Saakašvili.

Reklama

Ve své rodné zemi je považován za zločince a je obviněn ze zneužívání pravomocí. V roce 2018 byl vyhoštěn z Ukrajiny mimo jiné za falšování dokladů při získávání občanství. Teď slaví comeback.

Článek

Jde o bývalého gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho, který se zapsal do historie nejen své vlasti.

Kdo je Michail Saakašvili?

– v letech 2004 až 2013 byl prezidentem Gruzie a předsedou strany Národní hnutí

– z Gruzie emigroval do USA; začátkem roku 2015 přicestoval na Ukrajinu, kde se stal gubernátorem Oděské oblasti

– studoval na Vysoké škole mezinárodních vztahů v Kyjevě, kde se seznámil s pozdějším ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem

– v Gruzii stál u počátku tzv. Růžové revoluce, která měla za následek svržení prezidenta Eduarda Ševardnadzeho, jehož později Saakašvili nahradil

Dříve proslul coby prezident Gruzie, později jako gubernátor ukrajinské Oděské oblasti. Minulý týden byl ukrajinskou vládou jmenován předsedou výkonného výboru Národní rady pro reformy. Proč se na Ukrajinu vrátil a jaké jsou jeho ambice?

Před měsícem Saakašvili přijal nabídku prezidenta Volodymyra Zelenského stát se místopředsedou ukrajinské vlády, ve které by měl na starosti reformy. Možné jmenování Saakašviliho do tak vysoké funkce ale vedlo k rozdělení Zelenského frakce Sluha lidu. Tam se na vhodném řešení nemohli dohodnout, a tak se o Saakašvilim nakonec ani nehlasovalo. Nestal se tak místopředsedou ukrajinské vlády, ale předsedou výkonného výboru Národní rady pro reformy, tedy poradního orgánu prezidenta Zelenského.

„Věřím, že Saakašvili může dát impulz radě a pomůže v uskutečnění důležitých reforem v životě země,“ prohlásil Zelenskyj. To však vyvolalo ostrý protest v Gruzii, kde jmenování Saakašviliho považují za „nepříjemné“. V reakci na novou funkci gruzínského Ukrajince nebo ukrajinského Gruzínce země také stáhla svého velvyslance z Kyjeva.

„Pokud Gruzie zmizí pro Ukrajinu, pro ukrajinský lid to nebude mít žádný dopad. Pokud ale pro Gruzii zmizí Ukrajina, může to vést k prázdným regálům a masovému hladu v zemi,“ komentoval tento krok Saakašvili. Gruzínské úřady však zdůraznily, že povolání gruzínského velvyslance ke konzultacím neznamená přerušení diplomatických styků s Ukrajinou.

Gruzínský poslanec Valerij Gelašvili označil Michaila Saakašviliho za zločince. Nespokojenost vyjádřil také gruzínský ministr zahraničí. „Rozhodnutí strategického partnera Gruzie jmenovat člověka, který byl stíhán a odsouzen gruzínskými soudy, vyvolává otázky,“ uvedl David Zalkaliani. Na druhou stranu ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba řekl, že Saakašvili je občanem Ukrajiny, což znamená, že „žádný stát nemůže určit“, koho na daný post jmenovat.

Ukrajinská cesta Saakašviliho

Od roku 2015 se Saakašvili politicky angažoval na Ukrajině, kam přijel na pozvání tehdejšího prezidenta Petra Porošenka. Ten mu udělil ukrajinské občanství a jmenoval jej gubernátorem Oděské oblasti. Do povědomí Ukrajinců se zapsal nejvíce tím, že se často hádal s místními elitami a kritizoval vládu Porošenka, kterého obviňoval ze sabotování reforem a z korupce.

Pak se ale v roce 2018 ukázalo, že Saakašvili se na území Ukrajiny nacházel nezákonně, falšoval doklady a tím porušil ukrajinské zákony. Řízení o jeho deportaci netrvalo dlouho. Následně byl gruzínský exprezident zadržen pracovníky ukrajinské migrační služby a vyhoštěn do Polska. Podle ukrajinských úřadů bylo rozhodnutí přijato na základě poskytnutí nepravdivých informací a falešných dokladů při získávání státního občanství.

„Boj proti oligarchickým režimům neukončím,“ prohlásil tehdy Saakašvili.

A tak se i stalo. Po více než roce se na Ukrajinu zase vrátil. Získal zpět i své ukrajinské občanství, které mu opakovaně udělil současný prezident Zelenskyj. Ten své sympatie vůči Saakašvilimu nikdy neskrýval. Považuje ho za skvělého diplomata, který by byl schopen zastávat významnou pozici v ukrajinské vládě. Saakašvili dostal šanci restartovat politickou kariéru na Ukrajině.

Podle názoru politologa Volodymyra Fesenka nemůžeme zpochybňovat, že je Saakašvili kompetentní, problém však spočívá v jeho temperamentu a v tom, že je konfliktním člověkem.

„Není pochyb o tom, že je kompetentní. Je to muž, který dvakrát zastával post prezidenta, má zkušenosti s reformami a spoustu mezinárodních kontaktů. Podle odborníka ale nemůže sdílet moc s ostatními, což může vést k problémům v ukrajinském parlamentu.

Reklama

Doporučované