Hlavní obsah

Sacharovovu cenu získal uvězněný ujgurský akademik

Foto: Multimedia.europarl.europa.eu

Ujgurský ekonom Ilham Tohti byl v Číně uvězněn na doživotí.

Reklama

Cenu za svobodu myšlení, která je pojmenovaná po sovětském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi, dostal v nepřítomnosti ujgurský profesor Ilham Tohti. Toho čínský komunistický režim v roce 2014 odsoudil za údajné podněcování k separatismu k doživotnímu vězení. Cenu na půdě Evropského parlamentu převzala jeho dcera Jewher Ilhamová.

Článek

Profesor ekonomie Ilham Tohti v minulosti působil na pekingské univerzitě Min-cu. Jeho specializací byly etnické menšiny. Dlouhodobě kritizoval kroky komunistické Číny v provincii Sin-ťiang, která je sídlem ujgurské menšiny. Ujgurové vyznávají islám a jsou mezi nimi sunnité a súfijci.

V roce 2014 byl Tohti v přítomnosti své dcery Jewher zatčen na pekingském letišti. Během soudního procesu byl pak odsouzen za údajný separatismus na doživotí. Přišel také o veškerý svůj majetek. S rozsudkem nesouhlasila řada západních vlád i Evropská unie.

„Jsem tu dnes, abych vyjádřila podporu svému otci. Ptám se vás, co jste přítomni, i vás, co mě teď posloucháte. Zdá se vám postoj čínské vlády k Ujgurům problematický?“ apelovala na přítomné akademikova dcera Jewher Ilhamová v projevu při převzetí ceny.

„Pokud ano, prosím pracujte na řešení a využijte svých pravomocí. Členové Evropského parlamentu, využijte právo a dožeňte Čínu k odpovědnosti. Byznysmeni, nebuďte komplici utlačování Ujgurů. Akademici, pokračujte ve výzkumu a pomáhejte odhalovat tato zvěrstva. Neziskové organizace, pokračujte ve skvělé práci. Studenti, vzdělávejte se a nikdy nepřestaňte hledat pravdu a bojovat za lidská práva,“ uvedla na plénu EP. „Tohle není o boji s Čínou. Tady jde o ochranu lidských práv,“ dodala.

+4

Sacharovovu cenu uděluje Evropský parlament od roku 1988 jak jednotlivcům, tak organizacím bojujícím za lidská práva a základní svobody. Minulý rok EP udělil cenu Olegu Sencovovi, ukrajinskému režisérovi, který byl v roce 2014 uvězněn na anektovaném Krymu.

S cenou se pojí i finanční odměna 50 000 eur. V minulosti byla cena udělena například Nelsonu Mandelovi či Alexanderu Dubčekovi.

Čína se v současnosti snaží ujgurskou menšinu tzv. „převychovat“. Čínská komunistická vláda desítky tisíc Ujgurů vězní ve speciálních táborech, ve kterých potlačuje jejich kulturu, jazyk a náboženství. V Číně v roce 2017 na školách ujgurštinu zakázali. Někteří experti čínský přístup k Ujgurům považují za kulturní genocidu.

Reklama

Doporučované