Hlavní obsah

Sáčky na hlavě a vyrytý nápis v Českém ráji. Kde jsou na Instagramu hranice v honbě za „lajky”?

Při napodobování instagramerů může jít o zdraví. Rodiče by podle odborníků měli o sociálních sítích s dětmi mluvit.Video: Daniela Brodcová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dřív Instagram sloužil hlavně jako nástroj pro sdílení fotek snídaní a domácích mazlíčků, dnes je platformou s rostoucím vlivem na své uživatele. A to především na ty nejmladší. Toho využívají i takzvaní influenceři, které na Instagramu sledují tisíce lidí. Hledají u nich zábavu a inspiraci. Kromě užitečných rad se ale setkávají i s nebezpečným nebo protiprávním chováním. Několik takových případů se nedávno objevilo také v Česku.

Článek

„Tak mamka zas něco doporučila,” říká dvacetiletá Anna Šulcová v jednom ze svých videopříspěvků, na kterém má při převlékání přes hlavu nasazený igelitový sáček. Ten má podle ní ochránit líčení před rozmazáním a oblečení před nechtěným zašpiněním. Dívka tento „trik“ sdílela na svém instagramovém účtu, kde ji sleduje přes 600 tisíc uživatelů – často v dětském nebo velmi mladém věku.

Nebezpečná rada se okamžitě setkala s vlnou kritiky, která zazněla i od kolegů populární influencerky. „Nevím, co je na tom nejhorší. Nevěřím vlastním očím, co jsem viděl. Už ve školce nás učí, ať si nedáváme igeliťáky na hlavu,” reagoval například Jonáš Čumrik alias Johny Machette. Podle něj je zveřejňování potenciálně nebezpečné rady před takovým množstvím dětí nepochopitené. „Aničko, co budeš dělat v případě, že tohle dítě udělá, ono se to zasekne do zipu u mikiny, a udusí se. Budeš se cítít jako správný influencer?” vzkázal přes YouTube.

Šulcová se po negativních komentářích za video omluvila. „Byla to blbost, nedávejte si igelitové sáčky na hlavu! Nikoho jsem tím nechtěla ovlivnit. Nemyslela jsem, že se malují malé děti. Bylo to spíše mířené na slečny, které se malují. Ale i tak jsem si raději měla vzít kus látky. Omlouvám se, byla to chyba,” uvedla.

Nejde o jediný kontroverzní případ z prostředí sociálních sítí, který rezonoval i mimo ně. Správci chráněné krajinné oblasti Český ráj v úterý upozornili na poškození vzácné pískovcové Příhrazské skály. Neznámý pachatel do přírodní památky vyryl nápis, který následně neodborně zahladil. Později se však nápis v původní podobě objevil na Instagramu, kde se s ním pochlubil mladý pár.

„Zkrátka někteří z nás v honbě za ‚lajky’ na sociálních sítích nebo v domnění, že to ocení budoucí generace, ryjí svoje podpisy do pískovcových skal. Ti extra arogantní či extra hloupí se u svých výtvorů vyfotí a dopíší srdceryvný příběh o svém dobrodružství,” okomentovali věc správci chráněné oblasti. Účet s fotografií nápisu je nyní nedostupný.

Etické hranice

Kontrola obsahu, který se přes sociální sítě k uživatelům včetně dětí dostává, je velmi omezená. Kromě regulace reklamy a základních mantinelů chování neexistují mechanismy, které by vhodnost příspěvků regulovaly. To platí i pro obsah sdílený influencery se sta tisíci fanoušky. „Lidé se čím dál více perou o pozornost. Často mají pocit, že když budou mít spoustu sledujících, tak nebudou muset nic dělat a budou mít peníze zadarmo. Takže se ubírají tímhle směrem,” okomentoval situaci v rozhovoru pro Seznam Johny Machette.

Jak velké je riziko, že dítě převezme negativní vzorce chování od internetové celebrity? Podle socioložky a odbornice na sociální sítě Michaely Slussareff záleží na věku.

„U dětí předškolního věku je nápodoba téměř stoprocentní. U starších dětí je to komplikovanější a hodně záleží na tom, jaký typ komunikace nastavili jejich rodiče. Pokud s dětmi mluví o tom, že to, co je na obrazovce a co se děje na sociálních sítích, není v podstatě reálné, následky nemusí být tak nebezpečné,” popsala. Rodiče by podle ní měli s dětmi o sociálních sítítch více mluvit, striktní zákazy v tomto ohledu nemají smysl.

Sítě a zodpovědnost

Psycholog Jan Kulhánek považuje za klíčové právě to, zda se sám influencer snaží být dobrým vzorem.

„Ten vztah může být škodlivý tím, že děti k influencerům vzhlíží nekriticky. Pokud dávají špatný příklad a nabádají ke špatným věcem, tak tento vztah může být i nebezpečný,” tvrdí psycholog. Se socioložkou Slussareff se shoduje – rodiče by měli mít přehled a s dětmi si o sítích víc povídat. Část zodpovědnosti podle něj nesou i blogeři, youtubeři a instagrameři.

„Každý, kdo je ve veřejném prostoru aktivní, by se měl chovat odpovědně. Do budoucna by měla být stanovena pravidla toho, jak se lidé mají chovat, pokud mohou mít takový vliv na děti,” dodává psycholog.

Případy nebezpečného nebo hazardního chování na sociálních sítích se objevují i mimo Česko. Světová média upozornila třeba na oblibu ruských instagramerů fotit se u tyrkysového jezírka na Sibiři. Vodní plocha však své zbarvení získala díky oxidům kovů a dalším zplodinám, které produkuje odpad z nedaleké uhelné elektrárny. Koupání v něm proto může vyvolat silnou alergickou reakci.

Reklama

Doporučované