Hlavní obsah

Sacrebleu! Výroba francouzských croissantů je v ohrožení. Máslo je drahé a dochází

Výroba francouzských croissantů je v ohrožení.

 

Reklama

Ceny másla rapidně rostou v celé Evropě. Do croissantů a dalších francouzských pochoutek se ho však používá tolik, že jejich výroba zdraží, nebo se úplně zastaví.

Článek

Croissanty jsou pro Francii stejně ikonické jako Eiffelova věž nebo Notre Dame. Momentálně je ale jejich výroba v ohrožení. Důvodem je celoevropský pokles mléčné produkce. Kvůli němu rapidně rostou ceny másla, které tvoří až 25 % surovin, ze kterých se croissanty tvoří.

„Minulý duben jsme platili 2 500 eur za tunu másla, teď je to 5 300 eur," řekl Matthieu Labbé z pekařské společnosti FEB pro britský The Guardian. „V nejlepším případě budou muset spotřebitelé platit více za croissant. V nejhorším případě už nemusíme mít máslo,” dodal.

Ke zdražování másla dochází v celé Evropě, v České republice stojí čtvrtkilová kostka více než 40 korun. Z mléka se vyrábí hlavně sýry a smetana a kvůli snížené produkci ho na máslo už nezbývá. V ohrožení jsou tak nejenom croissanty, ale i briošky a pain au chocolat.

Ve Francii se s nedostatkem másla potýká až 30 000 pekařů. Ti apelují na supermarkety, aby másla kupovaly méně a nechaly část dodavatelům.

První zmínka o croissantech pochází z roku 1683, kdy byla Vídeň obléhaná Osmany. Do Francie pečivo dovezla Marie Antoinetta v 70. letech 18. století. Na francouzské croissanty pěl chvalozpěvy například Charles Dickens a pro Francii se velmi rychle staly ikonickým snídaňovým pečivem.

Reklama

Související témata:

Doporučované