Hlavní obsah

Samochvála před celým národem i bilancování uplynulého roku. V čem spočívá poselství o stavu unie?

Co je vlastně poselství o stavu unie? Podívejte se na video.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Spojené státy se dočkají – prezident Donald Trump v úterý večer místního času přednese tradiční poselství o stavu unie. Proslov se musel kvůli vládní krizi odložit.

Článek

Poselství o stavu unie, tedy tradiční řeč prezidenta Spojených států. Americký národ si ji nakonec vyslechne i letos – šéfka Sněmovny reprezentantů a demokratická předačka Nancy Pelosiová pozvala amerického prezidenta Donalda Trumpa do dolní komory Kongresu. V úterý večer místního času tam zrekapituluje uplynulý rok své vlády a představí plány do budoucna. Podle původních plánů měl Trump řeč přednést už na konci ledna – jak velí tradice.

Projev k voličům bez mediálního filtru

Přednést poselství ukládá americkým prezidentům ústava. V 19. století Trumpovi předchůdci předkládali Kongresu písemnou zprávu o stavu unie. „Účelem projevu byla v historii komunikace mezi prezidentem a Kongresem,” řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy politolog Jan Hornát z Ústavu mezinárodních vztahů. S vývojem moderních technologií se ale z písemného poselství stala řeč před celým národem. „Prezident tak adresuje své voliče, a to bez mediálního filtru,” uvedl Hornát.

Nejznámější projevy přicházely v dobách krize, ať už šlo o krizi ekonomickou, nebo bezpečnostní. Do dějin se zapsalo třeba poselství prezidenta Franklina D. Roosevelta z ledna roku 1941, kdy se Spojené státy ještě neúčastnily druhé světové války. Dvaatřicátý americký prezident tehdy hovořil o čtyřech svobodách. „Ty se vzápětí staly jakousi mantrou západního světa proti nacismu a fašismu v Evropě,” doplnil Hornát. Šlo o svobodu slova a přesvědčení, svobodu vyznání, svobodu od nedostatku a svobodu od strachu. Tyto zásady daly posléze vzniknout takzvanému novému světovému pořádku právě po druhé světové válce.

Slavný je i projev o stavu unie prezidenta George Bushe mladšího z ledna roku 2002, tedy těsně po teroristických útocích v září předešlého roku. Bush tehdy definoval „osu zla“ a mluvil o cílech nově deklarované války proti teroru.

Trump vyzve ke kompromisu, o krizi mluvit nebude

Cílem projevu obecně je představit úspěchy prezidentovy vlády – a také to, co plánuje do budoucna. Trump se podle výňatků z poselství, které minulý týden zveřejnil Bílý dům, zaměří zejména na pět oblastí – imigraci, ceny léků, infrastrukturu, obchod a mezinárodní diplomacii. Ke kompromisu a spolupráci pak chce vyzvat obě politické strany, demokratickou a republikánskou.

V loňském projevu Trump taktéž zmínil imigraci – pozornost věnoval i americké ekonomice, a to hlavně daňovým reformám. „Trump loni mluvil o tom, co se jeho administrativě povedlo. Možná podle vkusu některých o tom mluvil až moc. V projevu bylo příliš sebechvály a naopak, jak se očekávalo, málo politiky do budoucna,” uvedl politolog Hornát.

Cesta k letošnímu projevu nebyla jednoduchá. Konec loňského roku a začátek toho letošního poznamenala rozpočtová krize, kvůli které byla ministerstva a další vládní úřady nebo agentury částečně uzavřeny. Nancy Pelosiová i proto Trumpa vyzvala, aby poselství odložil, dokud se neobnoví financování federálních úřadů.

Rozpočet se v posledních letech stal politickým nástrojem, říká Jan Hornát z Ústavu mezinárodních vztahů. Video: Seznam Zprávy

Podle ukázek poskytnutých Bílým domem se jeho šéf v projevu krizí zabývat nebude. Ta přitom byla rekordně dlouhá – kvůli sporu Trumpa s demokratickými členy Kongresu o stavbu zdi na hranicích s Mexikem trval takzvaný shutdown rekordních 35 dní. Krize navíc postihla na 800 tisíc vládních zaměstnanců. Po dobu jejího trvání byli buď na nucené dovolené, nebo pracovali zadarmo.

Kromě vládních rezortů, třeba ministerstev zahraničí nebo vnitřní bezpečnosti, shutdown zasáhl i vesmírnou agenturu NASA nebo provoz na letištích. Financování vlády se nakonec podařilo obnovit do 15. února – zda budou peníze na provoz k dispozici i poté, zatím není jasné.

Reklama

Související témata:

Doporučované