Hlavní obsah

Sázava fest znovu odložil svůj 20. ročník, bude v roce 2022

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Hudební festival Sázava fest se rozhodl znovu odložit svůj 20. ročník. Nekonal se loni a neuskuteční se ani letos. Festivaly Prázdniny v Telči nebo Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského naopak proběhnou.

Článek

Sázava fest se měl letos konat od 22. do 24. července ve Světlé nad Sázavou. „Upřímně, nikdo si nedokážeme představit, jak tam budeme testovat X tisíc lidí, jak tam budeme držet dvoumetrové rozestupy, to prostě není reálné,“ řekla Zdarsová. Festival je odložený na 21. až 23. července 2022. „Než lidi ohrožovat nebo je vystavovat stresu, tak jsme se rozhodli to prostě posunout. Bohužel vládní nařízení jsou taková, že si myslím, že bude na akci maximálně 500 nebo 1000 lidí. A naše kapacita je mnohem větší,“ řekla ředitelka festivalu Andrea Zdarsová.

Vstupenky zůstávají v platnosti, ale je možné je také vrátit. Program vychází z přípravy 20. ročníku, který se měl původně konat v roce 2020. Většina interpretů reagovala podle Zdarsové vstřícně a přislíbila účast i na rok 2022. Je mezi nimi tanečník Nico Santos nebo zpěváci Marek Ztracený a Tomáš Klus.

„My jsme optimisté, pomalu se probouzíme ze zimního spánku, program máme nachystaný a když to půjde, tak to bude. Začínáme 30. července,“ řekl organizátor festivalu Prázdniny v Telči Vojtěch Kolář. Festival se bude letos konat podevětatřicáté. Program je podle Koláře oproti minulým ročníkům jen mírně zredukovaný. Hlavní scénou bude zámecké nádvoří. Hrát se bude také na náměstí. Účinkovat bude také irská kapela Sliotar nebo Bratři Ebenové a Jablkoň. „Jsou to koncerty, které by se teoreticky daly udělat do 500 lidí, ale nechceme. Doufáme, že to půjde i do tisíce,“ řekl Kolář.

K tradičnímu srpnovému termínu se chce vrátit Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského, jehož centrem jsou Jaroměřice nad Rokytnou. Koná se i okolních obcích a městech. Loňský 22. ročník odehráli jen čeští hudebníci v termínu posunutém na září. „Zatím pokračujeme v přípravách, ale program ještě zveřejňovat nebudeme. Bude záležet na tom, kolik se podaří zajistit finančních prostředků, což v současné době nevíme, připravujeme několik verzí programu,“ řekla za pořádající agenturu Lenka Šimečková. Festival je plánovaný od 7. do 21. srpna 2021.

V Náměšti nad Oslavou znovu připravují 35. ročník festivalu Folkové prázdniny. Původně se měl 35. ročník konat na přelomu července a srpna loňského roku, kvůli covidu-19 byl ale zrušen. Letos by se měl konat od 24. do 31. července, řekl dramaturg festivalu Michal Schmidt.

Reklama

Doporučované