Hlavní obsah

Sazka přesedlala na kola. Do cyklistických závodů vloží miliony korun

Foto: Jan Brychta, Sazka

Vítěz loňského ročníku etapového závodu Czech Tour Australan Damien Howson.

Reklama

Cyklistický závod dosud nazvaný Czech Tour má nového titulárního partnera – Sazku a přejmenuje se na Sazka Tour. Sázková společnost převezme i realizaci závodu a bude ho chtít uvést na televizní stanici Eurosport.

Článek

Společnost Sazka, která spadá pod nadnárodní investiční skupinu KKCG miliardáře Karla Komárka, rozšiřuje podporu. Letos začala sponzorovat cyklistické závody – Závod míru U23, Závod míru Juniorů a Sazka Tour, bývalý etapový závod Czech Tour, který nově změnil název podle svého hlavního sponzora. Poslední jmenovanou soutěž chce dostat i na obrazovky televize Eurosport.

Sazka po dohodě s pořadateli přesné částky, které do českého sportu vkládá, nezveřejňuje. Závod Sazka Tour, který se pojde ve čtyřech krajích od 5. do 8. srpna, je jednou z aktivit, kam společnost investuje. „Letos to jsou jednotky milionů korun. Uvidíme, co bude dál,“ říká Robert Kolář, člen organizačního výboru Sazky.

Sazka Tour

Sazka Tour, dříve Czech Tour, je celkem 671,5 kilometrů dlouhý etapový závod s převýšením 9 925 metrů. Trasa je zasazena do Olomouckého, Moravskoslezského, Pardubického a Zlínského kraje. Cyklisté tedy pojedou čtyři etapy.

První etapa je dlouhá 150,8 kilometru, startuje v Prostějově a končí v Uničově. Druhá vede z Olomouce 203,4 kilometru na Pustevny, další začíná v Moravské Třebové a končí na Dlouhých Stráních a měří 143,2 kilometru. Na poslední etapě cyklisty čeká 174,1 kilometrová trasa z Šumperku do Šternberku. V jednu chvíli se závodníci ocitnou i na slovenské straně při sjíždění kopce Bumbálka. Kvůli závodu bude na několika místech omezena doprava.

Na Sazka Tour bude startovat maximálně 20 sedmičlenných týmů, tedy nanejvýš 140 profesionálních cyklistů z Česka i ze zahraničí.

Vítězem loňského ročníku Czech Tour se stal Australan Damien Howson. Nejlépe z českých jezdců dojel Adam Ťoupalík, který celkově skončil čtvrtý.

My jako Sazka chceme mimo jiné vylepšit komunikaci s veřejným sektorem.
Robert Kolář, člen organizačního výboru Sazky

Příští rok převezme Sazka i realizaci závodu. „Nejsou to jen privátní, ale i veřejné prostředky, které dnes putují do sportovního prostředí, ale i mezinárodní sportovní agentura má ambici se podílet na těchto akcích. My jako Sazka chceme mimo jiné vylepšit komunikaci s veřejným sektorem,“ uvedl Kolář.

Seskupení týmů, které přijede, nám dává šanci vidět to nejlepší na světě a kopce, které máme v Čechách a na Moravě tomu dodají atmosféru.
Leopold König, ředitel závodu a cyklista

„Ten závod je obrovsky sledovaný, doufáme, že spojení se společností Sazka k tomu ještě přispěje. Seskupení týmů, které přijede, nám dává šanci vidět to nejlepší na světě a kopce, které máme v Čechách a na Moravě tomu dodají atmosféru,“ říká ředitel závodu a cyklista Leopold König, který sám Czech Tour vyhrál, a to v letech 2010 a 2013. Mezi jeho další úspěchy patří například sedmé místo v celkovém pořadí na Tour de France nebo šesté místo na Giro di Itália.

Podle Koláře se v ratingu Mezinárodní cyklistické unie (UCI) posouvá Sazka Tour stále výš. Proto je důležité, jak je závod vidět na veřejnosti. „Prvotní jsou závodníci a týmy, ale bez toho, aniž bychom se ocitli na stanici Eurosport, tak ten projekt výrazně dál nebudeme posouvat,“ popisuje uvažování Sazky o budoucnosti závodu.

To bude do budoucna znamenat i větší výdaje. „Určitě to bude znamenat i vyšší financování, protože Eurosport to nebude dělat zadarmo,“ předpokládá Kolář.

Firma zatím vyhodnotila již odjeté Závody míru jako vydařené. Až bude mít za sebou i letošní ročník Sazka Tour, bude realizační tým projednávat, kam se bude Sazka s cyklistikou ubírat dál. „To bude období, kdy se budou projednávat rozpočty na rok 2022. Podle mě to bude chtít podobnou úvahu, jako když jsme se stali partnerem Českého olympijského výboru,“ prozrazuje Kolář.

Krátce poté, co Sazka navázala spolupráci s ČOV, začala organizovat Sazka Olympijský víceboj a zrodila se i myšlenka sportovního projektu Sazka Olympijská cesta, který pomáhá sportovat dětem, kterým to jinak tíživá finanční situace neumožňuje. „Svým způsobem vyvrcholením v žákovské kategorii pak je Olympiáda dětí a mládeže. To jsou momenty, u kterých máme být,“ doplňuje Kolář.

Sazka je také generálním partnerem českých olympioniků, kteří naši zemi aktuálně reprezentují na olympiádě v Tokiu. Částka, kterou loterní společnost věnuje ČOV, je z jejích výdajů na sport nejvyšší.

Někteří pořadatelé cyklistických závodů už záměr Sazky angažovat se v tomto sportu zaregistrovali. „Upřímně řečeno, když se v březnu objevila zpráva, že se Sazka stává generálním partnerem Czech Tour, dnes Sazka Tour, přišla spousta různých nabídek od pořadatelů závodů nebo od cyklistických týmů,“ vypráví Kolář.

Pokud Sazka řekne cyklistice ano i do dalších let, mohla by své sponzorské aktivity rozšířit i do dalších závodů. „Měli bychom ji uchopit raději systémově než tak, že výběr bude náhodný. Žádosti od jednotlivých subjektů budeme vyhodnocovat a buď se staneme jejich partnery, nebo ne,“ říká Kolář.

Právě cyklistika zažívala během pandemie boom, v čemž Sazka vidí potenciál. „Cyklistika se v poslední době jako rekreační sport neskutečně zvedla,“ potvrzuje König.

Reklama

Doporučované