Hlavní obsah

Scény z první půlky 20. století ukazuje ústecké muzeum na výstavě

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Do scén z první poloviny 20. století mohou vstoupit prostřednictvím nové výstavy o díle nejvýznačnějšího ústeckého fotografa Rudofa Jenatschkeho návštěvníci místního muzea.

Článek

Před velkoformátovými černobílými fotografiemi jsou nejrůznější artefakty, které nejen připomínají samotnou dobu, ale také historii fotografického řemesla.

Nadšený amatérský fotograf fotil všechno za každé situace. Především ho zajímaly obrázky ze života. „Díky tomu se nám zachoval jedinečný soubor fotografií z první světové války, kde jsou zachyceny dlouhé fronty z válečné nouze nebo rabování skladů potravin na konci této války,“ řekl dnes ČTK ředitel muzea Václav Houfek.

Muzeum spravuje významnou část díla talentovaného dokumentátora. Zachovaly se originální skleněné negativy i ručně kolorované pozitivy. „Některé fotografie Ústečané dobře znají, my nyní chceme přiblížit i jejich autora,“ uvedl Houfek. Celé dílo přisuzované německému knězi narozenému v ústecké části Neštěmice historici neurčili. „Ještě jsme si ani všechno neprohlédli, věřím, že nás čeká řada objevů,“ podotkl Houfek.

Netradiční pojetí expozice je dílem kurátora Jiřího Preclíka. „Uvědomil jsem si, že máme ve sbírkách některé předměty zobrazené na Jenatschkeho snímcích a z této myšlenky a spolupráce s architektem výstavy Tomášem Petermannem vznikla dioráma dobových scén zachycených fotografem. Skládají se vždy z dobového fotoaparátu, historického předmětu a velkoformátové fotografie, kde je vidět onen předmět,“ uvedl Preclík.

Na fotografiích je zachyceno mimo jiné rekvírování řeznických psů do rakouské armády či lampářka při údržbě plynového osvětlení. Před snímky pak stojí skutečný vozík za psa a část plynové lampy. Fotografie zachycují i Rudolfa Jenatschkeho při práci a nahlédnout mohou zájemci do dobové temné komory. „Lidé si mohou představit, jaké to bylo kouzlení. Nestačilo jen zmáčknout spoušť ve správný okamžik a čas a na správném místě, ale bylo potřeba dál pracovat, vytvořit negativ a z něj pozitiv. Poměrně složitá chemická operace vyžadovala talent i pečlivost,“ uvedl Houfek.

Reklama

Doporučované