Hlavní obsah

Schillerová: Musíme znepříjemnit život neočkovaným

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byla ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Článek

Česko bojuje proti pandemii tvrdšími pravidly proti neočkovaným. Kvůli špatné situaci v nemocnicích se ale debatuje i nad znovuzavedením nouzového stavu. Je to namístě?

Hostem Ptám se já byla ministryně financí Alena Schillerová.

Zatímco země zavádí přísnější pravidla pro vstup do služeb, restaurací nebo ubytování pro neočkované Čechy, začíná se hovořit i o možnosti, zda by neměl být znovu vyhlášen nouzový stav. Dnes o něm má na návrh ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha debatovat vláda. Podle Vojtěcha by měl stav nouze přinést lepší možnosti, jak personálně pomoci zatíženým nemocnicím. Ministr vnitra Jan Hamáček ale namítá, že pro takový krok nejsou dané zákonné požadavky.

„Já si vždy vyslechnu argumenty, zatím jsem je neslyšela. Četla jsem vyjádření hlavní hygieničky Svrčinové, že se na ně obrací zdravotnická zařízení, že mají nedostatek personálu a včera jsem slyšela zástupce nemocnic v televizi. Pokud budou argumenty takto zásadní, tak zvednu ruku pro nouzový stav,“ komentovala plánované jednání Schillerová.

Nouzový stav přitom vytváří jednodušší právní rámec pro zavedení některých opatření, Schillerová ale odmítla, že by se mezi ministry debatovalo o dalších uzávěrách ekonomiky, tedy o možném lockdownu. „Neformálně jsme o tom debatovali minulý týden, ale naše vláda se k tomu nekloní. Nechceme ho dělat a můj postoj je, že je třeba maximálně znepříjemnit život neočkovaným, kteří se očkovat můžou,“ bránila se příkladu Rakouska, kde z původního omezení neočkovaných země během krátké dobry přešla k celostátní uzávěře. Dodala, že by se současná opatření měla asi za deset dnů ukázat na číslech covidových nakažených, a je proto třeba počkat: „Jsme v takovém poloválečném stavu, reagujete na vývoje situace a přijímáte opatření, jak se to vyvíjí. Nedá se to predikovat.“

A právě Rakousko má zahájit i legislativní řízení nutné k zavedení povinného očkování pro všechny obyvatele země od 1. února. Nejenže podle ministryně financí by bylo právní zakotvení povinného očkování proti koronaviru v Česku procesem na přinejmenším více než rok. Podle ní debata o jeho zavedení není v tuzemsku ani na pořadu dne.

„Nikdo z nás s tím návrhem nepřišel. A já nejsem pro, protože každý má právo rozhodnout o svém těle a neumím si představit, jak by se to vymáhalo,“ dodala s tím, že by měla velký problém pro to zvednout ruku.

Ačkoliv vláda podle Schillerové nad povinným očkováním neuvažuje, souhlasí s dřívějšími slovy ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, že současná vlna je „epidemií neočkovaných“. „Ministr Vojtěch má pravdu. U očkovaných není nákaza tak častá. V mnohem větších problémech jsou neočkovaní, ne očkovaní. Takže je to problém očkování,“ vysvětlila s tím, že vnímá jako chybu, že vláda neustoupila dříve od testování zdarma pro všechny. „Neměli jsme od toho před volbami ustoupit. Byl ale velký tlak, ať to zachováme,“ bránila se.

Je vláda s vývojem současné situace a novými opatřeními spokojená? A v jaké situaci předá zemi budoucí vládě?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované