Hlavní obsah

Schillerová se neúčastní jednání ministrů EU. Důvodem je její angličtina

Foto: vlada.cz

Alena Schillerová na tiskové konferenci po jednání vlády.

Reklama

aktualizováno •

Ministryně financí se podle Hospodářských novin nezapojila ani do jedné videokonference ministrů financí zemí Evropské unie, kteří jednali o dopadech koronavirové epidemie. Schillerová kritiku odmítá.

Článek

Premiéři či ministři členských států Evropské unie se kvůli koronavirové epidemii nesetkávají v Bruselu osobně. Zdravotní i ekonomické dopady pandemie nyní řeší na společných videokonferencích ministři financí členských zemí. Alena Schillerová (za ANO) se jich ale podle Hospodářských novin nezúčastnila ještě ani jednou.

Deník uvádí, že hlavním důvodem je velmi slabá angličtina české ministryně. Jednání přes video probíhají právě v tomto jazyce a k dispozici není tlumočení.

Ministryně financí ale kritiku svých znalostí anglického jazyka i neúčast odmítá. „Obyčejná lež. V Bruselu hovořím zásadně anglicky, tlumočníka nevyužívám. Na zasedání Euroskupiny a Rady Ecofin jezdím naprosto pravidelně. Osobně jsem se přímo na místě zúčastnila 20 z 24 proběhlých zasedání. Má vystoupení jsou vždy v angličtině (dohledatelné na veřejně přístupných záznamech), v angličtině vedu také bilaterální jednání,“ uvedla Alena Schillerová v reakci na článek Hospodářských novin.

„Ministryně Schillerová se nezúčastnila ani jednou hlavně proto, že se prakticky nedomluví anglicky. Není schopna se svými kolegy z ostatních zemí o ničem vyjednávat. Přitom ve hře byly a stále jsou obrovské částky,“ řekl Hospodářským novinám vysoce postavený zdroj z prostředí evropské politiky. Česko na videokonferencích zastupuje náměstkyně ministryně financí Lenka Dupáková.

„Na některých videokonferencích konaných v průběhu koronakrize mě zastoupila má náměstkyně pro mezinárodní vztahy, a to z jediného důvodu. Jako ministryně financí jsem musela být v Parlamentu, kde jsme prosazovali klíčová opatření na podporu ekonomiky a pomoc občanům naší země (pětadvacítka, moratorium). Ohrazuji se proti manipulacím, že tím mohlo dojít k jakémukoliv poškození postavení ČR při rozdělování evropských peněz. Naše pozice je v těchto probíhajících jednáních jasná a pevná,“ vysvětluje svoji neúčast Schillerová.

Ministři financí členských zemí Evropské unie jednali za poslední zhruba dva měsíce pomocí videokonference sedmkrát. Řešili opatření za stovky miliard eur jako například možnost čerpat velmi levné půjčky na financování takzvaného kurzarbeitu.

Podle Hospodářských novin je Schillerová mezi unijními ministryněmi a ministry financí jedinou, která se nezúčastnila žádné ze schůzek věnovaných dopadům koronaviru. Informaci nelze oficiálně ověřit, protože o účasti na videokonferencích EU nevede záznam na rozdíl od standardních schůzek, které se před vypuknutím pandemie konaly osobně, většinou v Bruselu. Na ně Schillerová celkem pravidelně jezdila, loni i předloni se zúčastnila téměř tří čtvrtin z těch, které se konaly, sdělilo ministerstvo financí HN. Na rozdíl od valné většiny ostatních ministrů, kteří používali angličtinu, na nich mluvila česky a využívala tlumočníka.

Reklama

Doporučované