Hlavní obsah

Schillerová osobně zasáhla. Kasičky u farmářských lednic se evidenci tržeb vyhnou

Na samoprodej má platit stejná výjimka z EET jako pro prodejní automaty, říká mluvčí Ministerstva financí.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prodej založený na důvěře v zákazníka bude moci na farmách pokračovat.

Článek

Prostá lednička zasazená například od dřevěného rámu, která stojí na kraji farmy. A u ní jednoduchý postup k obsluze – vyndejte si zboží, sečtěte jeho cenu a výslednou částku vhoďte do kasičky.

Netradiční způsob prodeje, který je postavený na důvěře v poctivost zákazníka, si u farmářů získává stále větší oblibu.

Například Farma Liblín, ležící u řeky Berounky, nedaleko města Kralovice, podobným způsobem prodává krmení pro zvířata z jejich produktů. Začátkem září farma hlásila, že poptávka je taková, že se hledá místo pro další „prodejní boudičky“, jak samoobslužnému místu říkají.

Na podobnou formu prodeje přistoupili i na Farmě Stehlík, z lednice si lidé mohou brát například máslo, olej, vejce nebo jogurty.

A právě Farma Stehlík zveřejnila, že na základě konzultace s finančním úřadem, bude muset v příštím roce s tímto prodejem skončit. Na samoprodej se totiž úřad nebude pohlížet jako na automaty, pro které platí výjimka z EET.

Následně farmy začaly zveřejňovat své obavy, že s tímto prodejem, který se stává stále oblíbenější budou muset skončit, protože se jim nevyplatí vymýšlet, jak by se tento prodej měl evidovat.

Situaci nakonec uklidnila v pondělí až přímo ministryně financí Alena Schillerová, když přímo reagovala na email jedné z farem.

„Za prodejní automat se považuje prakticky vše, co realizuje transakce bez lidské obsluhy. Na základě tohoto ustanovení se tak nebude evidovat ani tržba v rámci prodeje realizovaného jen za pomoci kasičky, která je umístěna bez dohledu prodejce,“ napsala ministryně Schillerová a dodala, že jde plošnou výjimkou, o kterou není nutné žádat.

Farmáři slovo ministryně berou. „Pro nás je to jasné stanovisko. Prodejní boudičky budeme dál provozovat,“ řekla Seznamu Michaela Němcová z Farmy Liblín.

Stanovisko ministryně bere jako dostatečné i farmář Josef Stehlík. „Řekl jsem dceři, ať to vytiskne a dá do folie, ať ho máme k dispozici,“ reagoval Josef Stehlík z Farmy Stehlík.

Podle mluvčího Ministerstva financí Michala Žurovce se na podobný způsob prodej pamatovalo už v roce 2016, když vešla v platnost první vlna EET. „Metodika Ministerstva financí rovněž z roku 2016 jasně říká, že i na tyto obchodní modely se pohlíží jako na automaty,“ uzavírá Žurovec.

Reklama

Doporučované