Hlavní obsah

Schillerová zrušila Účtenkovku, loterie přesto slibuje další slosování

Foto: Profimedia.cz

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Alena Schillerová zrušila účtenkovou loterii, její provozovatel však tvrdí, že další slosování proběhne za čtyři dny.

Článek

Ministryně financí Alena Schillerová v první polovině března, kdy naplno vypukla koronavirová krize, tvrdila, že ruší účtenkovou loterii.

Přesto však kvůli roční výpovědní lhůtě musí Ministerstvo financí, jak vyplývá z faktur, platit společnosti Diebold Nixdorf jako provozovateli loterie částku 1,3 milionu korun měsíčně.

Společnost je zase povinna podle mluvčího resortu Jakuba Vintrlíka zajišťovat účastníkům odpovídající servis - tedy dodržovat systém loterie v chodu.

Foto: Seznam Zprávy

Podle provozovatele účtenkové loterie proběhne další slosování.

Poslední třicáté slosování účtenek se tak mělo podle Schillerové uskutečnit v půlce dubna. Jak ale zjistily Seznam Zprávy, mobilní aplikace Účtenkovka hráčům nyní tvrdí, že za čtyři dny bude další slosování.

Momentálně však není možné zaregistrovat účtenku přes internetové stránky a společnost v chodu loterii pravděpodobně neudržuje. Pokud totiž hráč zadá účtenku do internetové aplikace, objeví se chyba o neexistujícím slosování, i když aplikace, jak už bylo uvedeno, tvrdí, že další slosování loterie se koná v půlce června.

Ministerstvo však říká, že provozovatel už není povinen přijímat k registraci další účtenky, protože žádné další slosování se neuskuteční. I přes postoj ministerstva ale provozovatel, kterému Schillerové resort platí více než milion korun měsíčně, tvrdí, že slosování proběhne v první polovině června.

Účtenkovka vznikla v říjnu v roce 2017 a podle statistik se do ní zapojilo zhruba 1,1 milionu lidí, kteří zaregistrovali 467 milionů účtenek.

Jak Seznam Zprávy upozornily, Účtenkovku nejspíš využili profesionální hráči. V loňském srpnovém slosování tehdy registrovalo 351 tisíc soutěžících celkem více než 16 milionů účtenek. Jeden hráč přitom registroval i 11 tisíc účtenek, průměrná hodnota jedné z nich pak byla 328 korun. Aby jeden hráč nasbíral měsíčně přes 11 tisíc účtenek a následně je do loterie zaregistroval, je podle expertů téměř nemožné.

I přesto stát dále ve hře pokračoval a celkové náklady na státní loterii vyšly daňové poplatníky na 223 399 259 korun. A jak upozornil server Hlídač státu, celková částka se pak skládá z vynaložených peněz na ceny pro měsíční výherce, provoz hry, bankovní poplatky nebo propagaci.

Podle opozice byla hra od začátku nesmyslná. Kritizovala především to, že vláda, která se tváří, že vede boj s hazardem, sama provozuje loterii.

Reklama

Související témata:

Doporučované