Hlavní obsah

Schmeichel byl můj idol, zápas na Old Trafford můj sen, říká Jaromír Blažek, host přenosu TV Seznam

Ve videu si můžete přehrát sestřih ze středečního utkání Manchester United-Huddersfield.Video: DIGI Sport

 

Reklama

Na Letné proti Manchesteru United vychytal čisté konto, na Old Trafford ho v utkání Ligy mistrů hned čtyřikrát překonal Ruud van Nistelrooij. Pro sparťanského gólmana Jaromíra Blažka se přesto utkání na manchesterském stadionu přezdívaném „Divadlo snů“ stalo v roce 2004 jeho splněným fotbalovým snem. Právě Jaromír Blažek bude hostem studia Televize Seznam, které orámuje nedělní přenos z utkání Premier League mezi Manchesterem United a Bournemouthem. Studio moderované Jiřím Hoškem startuje v neděli 30. prosince v 17:10.

Článek

Chytal v dresu Sparty na milánském San Siru, v Londýně na stadionu Chelsea, v Lisabonu v reprezentačním dresu pomohl poslat Němce domů už po základní skupině Eura.

Pro Jaromíra Blažka však zůstává tím opravdu speciálním dvojzápas, který přišel jen o pár měsíců později. Na podzim 2004 se Sparta v Lize mistrů utkala s Lyonem, Fenerbahce – a především s Manchesterem United!

„Já jsem vždycky velmi uznával Petera Schmeichela a tuhle jejich slavnou generaci,” netajil se Blažek tehdy ani nyní nadšením z losu, který jeho tým poslal na slavný stadion Old Trafford.

„Zachytat si tam někdy, to byl můj sen. A jsem moc rád, že se mi naplnil. I když jsme tam, bohužel, prohráli. Co se týče United, tak z brankářských kolegů mi v United imponoval i Edwin van der Sar,” přidává Blažek jméno svého dalšího oblíbence.

K jeho smůle, ve zmíněných zápasech v roce 2004 se s oběma minul, Schmeichel na Old Trafford končil už o 5 let dřív, nizozemský fenomén Edwin van der Sar zase přišel z Fulhamu až v létě 2005. Proti Spartě chytal v obou zápasech Roy Carroll.

Připomeňte si brankářská kouzla Petera Schmeichela:

Na Letné se hrálo 0:0, na Old Trafford tým vedený Alexem Fergusonem zvítězil nad souborem Františka Straky 4:1. „A Nistelrooij mi dal tři nebo čtyři góly, ne?“ vybavuje si Blažek.

Správná odpověď zní: Všechny čtyři.

Fotbalové přenosy TV Seznam

6.1. Real Madrid-San Sebastian

12. 1. West Ham-Arsenal

19.1. Lipsko-Dortmund

25.1. Sampdoria-Udine

„Musím říct, že to se mi asi ve zbytku kariéry nestalo, abych od jednoho střelce dostal v jediném zápase tolik branek. Nejvíc se tomu asi přiblížil Pavel Kuka, když mi jednou v derby na Letné vstřelil tři góly," vybavuje si střelecký koncert slávistického démona z derby, které na jaře 2001 skončilo divokým skóre 4:4.

Ale zpátky na Old Trafford, kde 3. listopadu roku 2004 začala domácí palba do sparťanské sítě hodně netradičním způsobem. „Dohrála se situace, já měl v držení balon a Nistelrooij tam po souboji zůstal nějak ležet. Rozehráli jsme. A Jirka Homola, který bohužel vůbec netušil, že je Nistelrooij poblíž, se rozhodl posílat mi malou domů. Nizozemec ji vystihl a už to bylo 1:0,“ vybavuje si Blažek.

Foto: Profimedia.cz

Momentka z utkání na Letné. Jaromír Blažek zasahuje, sledují ho Wayne Rooney a Ruud van Nistelrooij.

Ve druhé půli snižoval Lukáš Zelenka na 2:1, ale konečné skóre se zastavilo na 4:1 pro domácí. Poslední minuty Sparta dohrávala bez vyloučeného Karla Poborského, kterému diváci na Old Trafford uznale zatleskali jako „ztracenému synovi“, v živé paměti i úctě měli totiž jeho působení v klubu v letech 1996–98.

Na to, jak ho sir Alex Ferguson „zlanařil” do United, zavzpomínal Karel Poborský i ve studiu Seznamu.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

„I na nás tam přišlo tenkrát dost lidí,” vzpomíná Blažek. Archivy zaznamenaly návštěvu 66 706 příznivců. „Atmosféra na tom stadionu je opravdu nádherná, cítíte tam tu tradici. Jsem opravdu rád, že jsem si tam zachytal. A podobné pocity jsem měl i o pár let později v Liverpoolu.“

Vedle střelce zápasu Ruuda van Nistelrooije nastoupil tehdy před čtrnácti lety proti Spartě i Wayne Rooney, v obraně čněl jako maják Rio Ferdinand, ve středu pole si zjednával respekt Roy Keane a hru tvořil Paul Scholes, u lajny pak místo Ryana Giggse, který hrál v Praze, kmital v Manchesteru jako torpédo tehdy teprve 19letý Cristiano Ronaldo. „Jsem rád, že můžu říct: Zahrál jsem si proti Ronaldovi. On je opravdu mimořádný fotbalista,“ podotýká Jaromír Blažek.

Připomeňte si umění Cristiana Ronalda právě ještě v barvách Manchesteru United:

Sparta tehdy ve skupině Ligy mistrů uhrála jeden bod, za domácí bezgólovou remízu s Manchesterem United. Poslední dobou se ovšem na kluby této velikosti musí sparťané dívat jen v televizi.

A teď v neděli 30. prosince jim to umožní Televize Seznam. Duel Premier League mezi Manchesterem United a Bournemouthem začne v 17:30, předzápasové studio, jehož hostem bude Jaromír Blažek, odstartuje už v 17:10. Televize Seznam vysílá každý víkend zápasy evropských top lig pro všechny své diváky zcela zdarma.

Reklama

Související témata:

Doporučované