Hlavní obsah

Schwarzenberg: Neměl jsem šanci Zemana porazit

Rozhovor s Karlem Schwarzenbergem o prezidentské volbě.

 

Reklama

Přesně před čtyřmi lety prohrál boj o Hrad. „Dokázal bych podpořit předsedu Akademie věd Drahoše," říká o příští prezidentské volbě kníže.

Článek

Na den přesně před čtyřmi lety, 26. ledna 2013 kolem třetí hodiny odpolední, už příznivci Karla Schwarzenberga v pražské Lucerně tušili, že je konec. A že třetím českým prezidentem, prvním zvoleným v přímé volbě, bude Miloš Zeman.

Dnes ale Karel Schwarzenberg říká, že si byl od začátku kampaně vědom, že nemůže Miloše Zemana porazit: „Popravdě řečeno by to byl zázrak, kdybych byl býval vyhrál," říká čestný předseda TOP 09, který letos v prosinci oslaví 80. narozeniny. „To je stejné, jako kdyby mně zavolala miss České republiky, abych s ní šel na večeři. Věděl jsem, že to není reálné."

Schwarzenberg, tehdejší vicepremiér a ministr zahraničí nepopulární Nečasovy vlády, nakonec se Zemanem prohrál celkem jasně, o půl milionu hlasů. O pět měsíců později, v červnu 2013, Nečasova vláda padla a po říjnových předčasných volbách odešla TOP 09 do opozice. V říjnu 2015 pak Schwarzenberg oznámil i rezignaci na post předsedy TOP 09, kde ho nahradil Miroslav Kalousek.

V příštích prezidenských volbách v lednu 2018 už Schwarzenberg kandidovat nebude. A zatím nevidí nikoho, kdo by mohl prezidenta Zemana porazit - pokud bude samozřejmě Zeman post obhajovat.  „Ještě se z té smečky, jež usiluje o protikandidaturu, nevyvrbil jeden, u kterého bych viděl, že je to vlčák, jenž opravdu do toho boje má jít," míní Schwarzenberg. „Teď se hodně mluví o předsedovi Akademie věd Drahošovi. Kdyby získal patřičnou podporu, je to někdo, koho si můžu představit."

Rozhovor s Karlem Schwarzenbergem o prezidentské volbě II.

Prezidenta Zemana v posledním roce jeho prvního funkčního období čeká dosavadní vrchol jeho prezidentství: cesta do Bílého domu za novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. „Kdyby se uskutečnila návštěva Zemana ve Washingtonu, bylo by to dobré, ale co se s tím udělá?" říká Schwarzenberg. „Rozumíte, to je jedno setkání. Pro politiku je důležité, aby to bylo konzistentní, aby se ten vztah potom také nějak vyvíjel."

O Donaldu Trumpovi hovoří bývalý ministr zahraničí zatím spíše zdrženlivě, byť je v jeho slovech znatelná skepse: „Donald Trump se v životě několikrát otočil na podpatku. On je schopný říci, jak to kdysi řekl německý kancléř Adenauer: Co je mi do blbosti, moje blbost je z minulého týdne. Takže může to být překvapení, je to pravda. Může otočit. K lepšímu, nebo k horšímu? Obojí je možné," říká Karel Schwarzenberg.

Reklama

Doporučované