Hlavní obsah

Sci-fi technologie ovládání hologramů ukázala svá vylepšení na veletrhu v Barceloně

Sci-fi technologie ovládání hologramů ukázala svá vylepšení na veletrhu v Barceloně.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Americká společnost Microsoft odhalila na veletrhu Mobile World Congress (MWC) v Barceloně druhou generaci soupravy Hololens – brýlí pro rozšířenou realitu. Technologii používají třeba odborníci v NASA nebo Boeingu.

Článek

Souprava Hololens 2 má být díky konstrukci z uhlíkových vláken výrazně lehčí a pohodlnější. Podle vývojáře společnosti Microsoft „to bude lehké jako oblékat čepici”.

Technologie rozšířené reality (AR) zobrazuje obrázky jako hologramy v zorném poli s reálným prostorem kolem uživatele. Podle agentury Reuters se zaměřuje na zlepšení účinnosti nejenom výrobních a vývojářských prostor na trhu vysoce postavených společností, ale také byznysových či medicínských oborů.

Ovládání aplikací očima, manipulace s hologramy či hraní na virtuální piano

Podle Microsoftu má každé oko ekvivalent obrazu s rozlišením od 720p až 2K. Brýle jsou schopné kopírovat oční pohyb a jeho prostřednictvím tak také ovládat patřičné aplikace. Hustota až 47 pixelů na jeden stupeň má také umožnit číst text s písmenem o velikosti 8.

Jelikož je pak podle společnosti souprava lépe schopna detekovat reálné fyzické objekty včetně samotných rukou uživatele, lze jejím prostřednictvím provádět právě takové činnosti jako manipulování s hologramy, ale třeba i hraní na piano.

Běžným spotřebitelům brýle na dosah ruky stále nejsou

Brýle mají nabídnout až dvakrát větší zorné pole (52°). Jejich systém má být modifikovatelný, s větším úhlem vestavěných zrcadel se zvětší zorné pole, s menším úhlem je pak kvalitnější obraz.

K lepším funkcím využívá souprava Hololens 2 moderní technologie jako nový senzor Azure Kinect, nejvýkonnější čipset ARM a nové senzory pro sledování pohybu očí uživatele.

Brýle pro AR společnosti Microsoft byly poprvé představeny v lednu roku 2015. Tehdy ještě naprosto nevídané zařízení bylo pro svoji vysokou pořizovací cenu běžným spotřebitelům nedostupné, a to i přesto, že na něm firma demonstrovala i hraní populárních konzolových her.

Souprava Hololens se proto uchytila především u odborných pracovníků jako u zmíněné americké vesmírné agentury NASA nebo leteckého výrobce Boeing. Současná fixní pořizovací cena druhého modelu je asi 80 tisíc korun.

Reklama

Doporučované