Hlavní obsah

Sdílených kanceláří v Česku přibývá. Do Prahy míří přední světoví hráči

Jak funguje coworking a proč se firmám vyplatí, popsal Seznamu Vít Řezníček z HubHub.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sdílených kanceláří přibývá – jen loni se plocha coworkingových center v Praze navýšila o 150 procent. Do české metropole navíc míří přední světoví hráči jako Spaces nebo WeWork. Ten funguje v 80 městech 30 zemí světa a v Praze od podzimu freelancerům nabídne šest pater sdílených kanceláří.

Článek

Praha se stává městem coworkingu. Už teď funguje několik silných hráčů jako Impact Hub či HubHub. Na sdílené kanceláře nově spoléhá i realitní firma Svoboda &Wiliams, která ve spolupráci s architekty, otevřela coworkingové místo na pražském Pankráci.

„Prostor tu stále je. Když to porovnáme se zahraničím, tak podíl coworkingových prostor tu stále není tak vysoký jako na západě. Ve Spojených státech se počítá s tím, že po roce 2020 se podíl coworkingových prostor dostane na 30 procent. V České republice to asi tak zásadní číslo nebude, ale může se pohybovat okolo deseti procent,“ říká Vít Řezníček, zástupce jednoho z největších českých hráčů coworkingu společnosti HubHub.

Ta má v tuto chvíli dvě sdílená centra přímo ve středu Prahy a celkem nabízí zájemcům plochu o rozloze 6200 metrů čtverečných. Další silný hráč tuzemského coworkingu – společnost ImpactHub, kromě Prahy sází i na Brno a Ostravu a k dispozici má plochu 7 tisíc 700 metrů čtverečních.

Americká společnost WeWork má své prostory otevřít začátkem podzimu na pražské Národní třídě. Praha se zároveň stane jedním z několika míst, kde začne fungovat WeWork Labs – startupový akcelerátor, který začínajícím firmám nabízí i mentory či napojení na investory.

Reklama

Související témata:

Doporučované