Hlavní obsah

Se zbraněmi se obchoduje nejvíce od studené války, v jejich vývozu vedou Spojené státy

Se zbraněmi obchodují nejčastěji Spojené státy. V pětici největších vývozců je i Rusko, Čína, Francie a Německo.

 

Reklama

Obchodování se zbraněmi nahrávají konflikty na Blízkém východě i v Jihočínském moři.

Článek

Obchod se zbraněmi narostl nejvíce od dob studené války, ukázaly výsledky studie švédského výzkumného institutu SIPRI. Zdaleka největším vývozcem jsou Spojené státy, které představují 33 procent veškerého exportu za posledních pět let (do roku 2016). Rusko je druhým nejvýznamnějším dodavatelem, Čína třetím.

„USA vyvezly v roce 2016 opravdu hodně zbraní - kromě útočných i ty taktické,” řekla Aude Fleurant, šéfka programu organizace SIPRI zaměřeného na zbraně a armádu. „Mají pro celosvětový obchod se zbraněmi takovou váhu, že mohou ovlivňovat jeho trend.”

Američané dodali za dobu pěti let zbraně do více než sta zemí, což je o mnoho více než všechny ostatní země. Polovina z vyvezených zbraní navíc putovala na Blízký východ - nejvýznamnějšími nákupčími byly Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a Turecko.

Celosvětový obchod se zbraněmi vrcholil v 80. letech. S koncem studené války významně poklesl. Za posledních pět let byl v roce 2016 nejsilnější.

Zájem Saúdské Arábie o zbraně vzrostl za poslední pětileté období oproti tomu předchozímu o 212 procent, v Kataru se import zvýšil dokonce o 245 procent. „V zemích tohoto regionu neexistují žádné mechanismy, které by regulovaly a kontrolovaly nákup zbraní, asijské státy proto pokračují v rozšiřování svého arzenálu,” uvedl zástupce výzkumného týmu z organizace SIPRI Siemon Wezeman.

Poptávka po zbraních stoupla kvůli dlouholetým ozbrojeným konfliktům v Jemenu a Sýrii - mnohé z obchodujících zemí se jich účastní.

Na prodeji zbraní mají nemalý podíl i nevyřešené spory o strategická území v Jihočínském moři, v nichž se střetává šest jihovýchodních asijských států - Čína, Tchaj-wan, Brunej, Malajsie, Filipíny a Vietnam. Vodami Jihočínského moře vedou významné námořní trasy, navíc je tamní území bohaté na ropu a plyn.

Napětí narůstá od roku 2014, kdy Čína v moři vybudovala několik umělých ostrovů, jež vybavila letišti, přístavy a obrannými systémy.

Kvůli nárokům na Jihočínské moře hrozila čínská média Spojeným státům válkou:

Video: Marie Vladyková

Reklama

Související témata:

Doporučované