Hlavní obsah

„Se Zemanem se rádi potkáme.“ Pussy Riot o odkazu roku 1968 i o tom, jak je vidí obyčejné Rusko

„Pokud se něčeho bojíte, musíte se do toho pustit hlouběji. V bezpečném pokoji s měkkými stěnami nikam neporostete,“ říká zakládající členka Pussy Riot.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

„Považujeme se za součást skupiny ruských disidentů, kteří protestovali na Rudém náměstí proti invazi do Československa. Tato část historie se nesmí zapomenout,“ vyzývala Maria Aljochina v Praze ke každodenní revoluci.

Článek

„Vaše vláda, váš prezident a jeho propojení s Putinovým režimem, to je opravdu politováníhodná situace. Proto jsme přijeli,“ konstatovala zakládající členka punkrockové skupiny Pussy Riot. V pražském Paláci Akropolis uvedla hudebně-divadelní manifest, který vychází z její knihy Riot Days. „Naše performance v Praze ale vypráví taky o disidentském hnutí spojeným s invazí sovětských tanků v roce 1968.“

Aktivistka v knize líčí odkaz skupiny s důrazem na kontroverzní provokaci v moskevské katedrále Krista Spasitele, kde protestovali proti prezidentovi Putinovi i patriarchovi Kirillovi, který podpořil Putinovu kandidaturu v prezidentských volbách. Aljochinovou pak společně s dalšími dvěma členkami Pussy Riot strávila téměř dva roky ve vězení. „Pokud se něčeho bojíte, musíte se do toho pustit hlouběji. Je to zajímavá zkušenost, protože umožníte sama sobě růst. V bezpečném pokoji s měkkými stěnami nikam neporostete a nikdy nepochopíte sama sebe,“ říká Maria Aljochinová.

Cesta skupiny, jejíž aktivita není v rodném Rusku stále tolerována, vedla ještě před Prahou do dalších zemí, včetně Spojených států amerických. Tam podle jejich producenta Alexandera Cheparukhina připomnělo představení starším divákům protesty během války ve Vietnamu.

„Někteří pak přišli se slzami v očích a říkali, že tehdy byli tak aktivní a dneska už nejsou. To je možná důležitá pointa Máši příběhu. Vybízí lidi, aby bojovali za svá práva až do smrti,“ říká. „Případ mladého studenta Palacha, jehož sebeupálení si teď připomínáme, nám ukazuje, že lidé, kteří proti okolnostem bojují až do úplného konce, existují.“

Uznávaný producent dřív v Rusku vedl velké hudební festivaly, které byly podporované Medveděvovou vládou. „Až když jsem vedl pro Pussy Riot mezinárodní kampaně, které měly přesvědčit hvězdy jako Paul McCartney nebo Peter Gabriel, došlo mi, že budu mít potíže. O festivaly jsem samozřejmě přišel. Když ale děláte dobrou věc a pomáháte něčemu unikátnímu, musíte strach potlačit. Neříkám tím ale, že se nebojím,“ dodává.

Jak reagují na kritiku ze strany českého prezidenta? Sešli by se s Milošem Zemanem? A jak jejich aktivity berou obyčejní lidé v Rusku? Celý rozhovor sledujte ve videu výše.

Rozhovor je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. V premiéře jej vysíláme každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam. Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované