Hlavní obsah

Sebastian Kurz rezignoval na post kancléře

Foto: Profimedia.cz

Sebastian Kurz v září tohoto roku.

Reklama

aktualizováno •

Rakouský kancléř kvůli aféře s přikrášlenými průzkumy rezignoval na svou vládní funkci. Jako svou náhradu navrhl dosavadního ministra zahraničních věcí.

Článek

Rakouský kancléř Sebastian Kurz končí na své vládní pozici. Rozhodnutí oznámil v sobotním mimořádném projevu. Ve funkci by ho měl nahradit úřadující ministr zahraničních věcí Alexander Schallenberg.

Po kancléřově odchodu již několik dní volá nejen rakouská opozice. Kurz a jeho spolupracovníci totiž čelí vyšetřování kvůli úplatkářství a porušení důvěry v kauze vylepšování mediálního obrazu za peníze daňových poplatníků. V sídle lidovců dokonce v týdnu zasahovala policie.

O co v Kurzově kauze jde?

Průzkumy měly vzbuzovat dojem, že si ÖVP vede za působení tehdejšího předsedy Reinholda Mitterlehnera špatně a že pod vedením Kurze může svoji pozici vylepšit. Později v roce 2017, když už byl Kurz v čele strany, měly průzkumy vylepšovat pozici lidovců vůči politické konkurenci, a to v době před říjnovými parlamentními volbami.

„Cinknuté“ průzkumy měly vycházet v bulvárním deníku Österreich. Šlo také o „mediální spolupráci“ v podobě reklam za zhruba 1,3 milionu eur ze státních peněz, což mělo umožňovat ovlivnit obsah publikovaných zpráv. Mediální skupina Österreich, která bulvární list vydává, obvinění odmítá.

Ve středu večer přitom Kurz rezignaci vyloučil. Přirozeně zůstanu kancléřem, vinu odmítám, a pokud jsou obvinění pravdivá, mohou za ně ostatní, reagoval na policejní zátah v programu ZiB2 rakouské televize ORF. O jeho možném oznámení odchodu z kancléřské funkce předem informovala rakouská média.

„Má země je pro mě důležitější než má osoba,“ pronesl Kurz po oznámení rezignace, kterou chce „vytvořit prostor pro zajištění stability“. Obvinění, která se s ním pojí, označil za nepravdivá a je si prý jistý, že se vše vyjasní. Předsedou Rakouské lidové strany (ÖVP) zůstává.

Kdo je Alexander Schallenberg?

Dvaapadesátiletý Schallenberg není pro Rakušany neznámou tváří, v Kurzově vládě totiž zastával funkci šéfa rakouské diplomacie. Německý list Spiegel ho popisuje jako vícejazyčného a mezinárodně zkušeného politika.

Jak upozorňuje deník Kleine Zeitung, s Kurzem má diplomat dobré vztahy. Rakouská média pak připomínají třeba jeho neshody se stranou Zelených, která je s ÖVP v koalici. Týkaly se především tématu migrace, ke které Schallenberg - stejně jako Kurz - zastával odmítavý postoj.

Reklama

Doporučované