Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník s bombou v autě se odpálil na náměstí v Damašku, zabil osm lidí

V Damašku útočil sebevražedný atentátníkVideo: AP

 

Reklama

Obětí mohlo být daleko víc. Další dva útočníky v autech ale policie zastavila ještě před vjezdem do města.

Článek

Syrská policie pronásledovala v neděli ráno tři podezřelá auta, která se snažila vjet do syrského hlavního města Damašku. Dvě se podařilo zastavit, třetí se ale dostalo na tahrírské náměstí ve východní částí města. Podle vyjádření policie se atentátníci chtěli dostat na frekventovaná místa v centru města. Když se ale poslední auto podařilo na ulici zablokovat, útočník se na místě odpálil.

„Policie sledovala tři auta se sebevražednými atentátníky, dvě z nich se jí podařilo u vjezdu do Damašku na silnici, která vede k letišti, zlikvidovat. Třetí auto obklíčila na náměstí Tahrír, terorista se však následně vyhodil do povětří," uvedla syrská televize s tím, že si exploze vyžádala mrtvé.

Zda se v případě prvních dvou náloží sebevražední atentátníci sami odpálili, nebo jestli šlo o kontrolovanou explozi vyvolanou policií, podle AP zatím není jasné.

Od začátku války v Sýrii v roce 2011 zůstal Damašek, kde sídlí vláda prezidenta Bašára Asada, ostrými boji nedotčen. Sebevražední atentátníci však ve městě spáchali několik útoků, při kterých zabili desítky osob.

Je to již druhý podobný útok u syrského hlavního města v posledních měsících. Na konci května auto naplněné výbušninami explodovalo u Damašku na silnici k mezinárodnímu letišti. Vůz vybuchl v okamžiku, kdy se blížil ke kontrolnímu stanovišti vládních jednotek. Zemřeli tehdy dva lidé, zřejmě atentátníci.

V březnu si série čtyř teroristických útoků v Damašku vyžádala více než 100 životů. Ke dvěma z nich se přihlásila bývalá odnož teroristické sítě Al-Káida.

Reklama

Doporučované