Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník v Kábulu zabil nejméně 57 lidí, více než 119 lidí zranil. Podle médií se k útoku hlásí Islámský stát

Video: Valérie Dvořáková, AP

 

Reklama

Útočník se odpálil před budovou, kde se voliči registrují pro říjnové volby poslanců parlamentů v Afghánistánu.

Článek

Nejméně 57 lidí zabil sebevražedný útočník, který se odpálil před budovou pro registraci voličů v afghánské metropoli Kábulu. Podle BBC je mezi nimi také pět dětí. Dalších 119 lidí utrpělo zranění. Podle agentury AP se k útoku přihlásil Islámský stát s tím, že cílem byli „šíitští odpadlíci”.

V Afghánistánu se mají v říjnu konat několikrát odložené volby poslanců parlamentů a představitelů provinčních rad. Úřady proto 14. dubna zahájily registraci voličů.

„K explozi došlo u vchodu do budovy,” uvedl podle agentury AFP šéf místní policie. Podle mluvčího afghánského ministerstva vnitra poškodila exploze okolní auta a rozbila okna blízkých objektů.

Kábul má za sebou v poslední době několik rozsáhlých atentátů. K odpovědnosti se hlásí střídavě radikálové z hnutí Tálibán nebo z Islámského státu. Nejnovější útok byl podle agentury Reuters nejzávažnější od lednového výbuchu sanitky, který si v metropoli vyžádal bezmála 100 obětí na životech.

O příslušnosti útočníka k Islámskému státu informovala propagandistická agentura Amak, kterou islamisté podle expertů využívají jako oficiální mediální prostředek. Pro své tvrzení neposkytla žádný důkaz, upozorňuje tisková agentura Reuters.

Reklama

Doporučované