Hlavní obsah

Sedm tisíc korun pokuta za jízdu v levém pruhu v Chorvatsku. Přinášíme rady na cestu k moři

7 tisíc korun pokuta za jízdu v levém pruhu v Chorvatsku. Přinášíme rady na cestu k moři.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Začaly prázdniny a doba dovolených. Až dva miliony Čechů se v létě chystají na dovolenou autem. Nejčastěji míří na jih Evropy, do Chorvatska, Slovinska nebo Itálie. Na jaká úskalí na silnicích je třeba se připravit?

Článek

Česká republika

Projet Českem k hranicím nebude žádný med. Je hlášeno minimále 7 velkých uzavírek na D1, a tak směrem k hranicím počítejte se zdržením okolo čtyřiceti minut. Nepomůžete si ani, pokud pojedete přes České Budějovice. Tady se pro změnu staví dálnice k městu Tábor a samotné České Budějovice staví obchvat.

Rakousko

V Rakousku zásadní uzavírky nečekejte, maximálně zúžené pruhy.

Pozor ale na palubní kamery. „To místní policie nemá ráda a může za to být pokuta až několik desítek tisíc korun. Pokud si kameru nechcete odstranit, stačí ji přelepit, aby bylo vidět, že nic nenahráváte,“ říká mluvčí Ústředního automotoklubu ČR Igor Sirota.

Slovinsko

Nejzásadnější novinkou je dobudování dálnice A4, která vede až k hranicím. Nemusí se tak jezdit po rozbité silnici, kde byly často i dvouhodinové kolony.

Podle informací ÚAMK se vyplatí koupit dálniční známku a nesnažit se ušetřit sjezdem právě po této staré cestě. Navíc před hranicemi se už nedá na dálnici zpět najet.

Ceny dálničních známek

Od loňského roku se většina známek nezdražila. Jediné zdražení hlásí z Maďarska. Přehled o dálničních známkách najdete na stránkách www.uamk.cz.

Pokuty

Pokuty za přestupky na silnicích oproti dálničním známkám ale vzrostly. Na některých místech můžou být i nečekané. Například v Chorvatsku je za neoprávněnou jízdu v levém pruhu pokuta 7200 korun.

Jaká je tolerance alkoholu a co dalšího vás ještě na silnicích čeká, se dozvíte v rozhovoru z pořadu Ráno na gauči, který najdete ve videu nad článkem.

Pořád Ráno na gauči vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované