Hlavní obsah

Šéf Finanční správy pod tlakem: Klidně půjdu na detektor lži

Rozhovor s Martinem Janečkem, šéfem Finanční správy. Kontroluje jeho úřad daně Andreje Babiše? A jak?

 

Reklama

K firmám Andreje Babiše se kontroloři chovali jako k ostatním, tvrdí šéf daňových úředníků Martin Janeček.

Článek

Finanční správa, která má garantovat nezávislou a objektivní kontrolu, se dostala do víru vládní krize. Premiér Bohuslav Sobotka se rozhodl odvolat ministra financí Andreje Babiše po sérii afér ohledně jeho podnikání a majetku. A veřejně zapochyboval, že úředníci na financích, kteří až dosud byli Babišovými podřízenými, svou práci mohou dělat objektivně.

Nový kandidát na ministra Ivan Pilný pak přidal v České televizi další výhradu. Podle něj v jednom z prvních kroků po jmenování do funkce hodlá prověřit, jak spravedlivě Finanční správa postupuje proti podnikatelům.

Šéf daňových kontrolorů Martin Janeček v rozhovoru pro Seznam odmítl, že by se k firmám Andreje Babiše jeho úředníci chovali jinak než k ostatním plátcům daní. „Vždycky jsem byl zastáncem padni komu padni,“ tvrdí Janeček. Svědomí má prý čisté a klidně půjde i na detektor lži, říká ve videu, které si přehrajte v úvodu článku.

Janeček popírá i to, že by nadužíval takzvané zajišťovací příkazy, tedy další výtku, kterou zmínil premiér Sobotka i kandidát na ministra Pilný. „Ve více než 55 procentech, jak vyplývá z našich statistik, podnikatelé nepodali ani odvolání proti těmto rozhodnutím. I před soudy máme extrémní úspěšnost,“ říká Martin Janeček.

Svoji práci jsme schopni si obhájit, reaguje šéf Finanční správy na kritiku zajišťovacích příkazů.

Reklama

Doporučované