Hlavní obsah

Šéf Madety chystá hudební festival, uměleckým ředitelem bude pěvec José Cura

Argentinská hvězda José Cura se stala uměleckým ředitelem a tváří jihočeského festivalu.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

„Věřím, že po tomto šedivém, hnusném a odporném období přijde doba, kdy budou lidé toužit po tom, aby šli do divadla a na koncert,“ říká šéf Madety Milan Teplý a spolu s pěveckou hvězdou José Curou chystá na rok 2022 festival.

Článek

Zdánlivě nesourodé spojení. Po nové sýrárně Madety v Plané nad Lužnicí se prochází světoznámý pěvec José Cura. Ochutnává sýr, sleduje novou linku i ruční výrobu a v novém, zatím prázdném skladu neodolá a zazpívá, aby vyzkoušel akustiku. Vedle něj stojí šéf Madety Milan Teplý.

Oba muže pojí dlouholeté přátelství a teď už i byznys. José Cura nepřijel do Česka jen proto, aby si prohlédl novou sýrárnu svého přítele. Je tu jako umělecký ředitel jejich společného projektu - Jihočeského hudebního festivalu. Ten by se měl poprvé odehrát v roce 2022.

„Věřím, že po tomto šedivém, hnusném a odporném období přijde doba, kdy budou lidé toužit po tom, aby šli do kina, do divadla a na koncert,“ říká šéf Madety Milan Teplý s tím, že festival je plánovaný jako letní čtrnáctidenní akce. „Každý rok bychom chtěli být ve dvou jihočeských městech. Začneme v Českém Krumlově a Bechyni,“ vysvětluje Teplý s tím, že další města, kde se akce bude odehrávat, jsou například Třeboň, Jindřichův Hradec nebo Hluboká.

Rozpočet festivalu Milan Teplý odhaduje na podobnou sumu, kterou disponuje Mezinárodní hudební festival v Krumlově. Tedy zhruba 60 až 70 milionů. „Jak je známé, dosavadní mezinárodní hudební festivaly výrazným způsobem sponzoruje třeba Kooperativa - myslím si, že by byli nakloněni i tomu našemu projektu. Pak je tam řada podniků. Vím, že je tomu nakloněn například generální ředitel Koh-i-nooru Vlastislav Bříza a další. Přeci, krucinál, po nás také musí něco zbýt,“ říká Teplý s tím, že věří, že přispěje i stát.

Zatímco Milan Teplý má na starosti stránku finanční, José Cura uměleckou. „Pan Teplý propojí projekt tak, aby měl ekonomickou podporu. Já budu umělecký, nebo chcete-li generální ředitel. Budu zodpovědný za převzetí projektu a jeho rozpočtu tak, abych z toho dohromady poskládal opravdovou, hmatatelnou věc. Máme mnoho nápadů, teď kontaktujeme lidi po celém světě, a jakmile dostaneme zelenou - jak z bezpečnostního, tak politického a ekonomického hlediska, jsme připraveni do toho jít,“ říká Cura s tím, že už oslovuje i známé umělce, ale žádná konkrétní jména zatím neřekne.

Oba muži se již sešli také s jihočeským hejtmanem Martinem Kubou. Podle Cury je projektu nakloněn. „Teď je vše hodně teoretické, protože nevíme, jak dlouho bude pandemie trvat. Pokud se ale konečně otevře brána z této šílené situace, rozjedeme velký projekt, na který bude pyšný celý region a celá země,“ dodává Cura.

Reklama

Doporučované