Hlavní obsah

Šéf policie se zastal Babišovy ochranky, která se střetla s novináři

Premiér Andrej Babiš v konfrontaci s novinářkou Hanou Čápovou.Video: Investigace.cz, Hana Čápová

 

Reklama

Členové ochranky premiéra Andreje Babiše se dostali do střetu s novináři. Podle šéfa policie ale dělali jen svoji práci.

Článek

Policejní prezident Jan Švejdar se zastal členů ochranky premiéra Andreje Babiše (ANO). Tito policisté se dostali podle videí, která zveřejnila v neděli večer média, dvakrát do konfliktu s novináři.

Ti chtěli premiérovi položit otázky kolem zjištění, že Andrej Babiš v roce 2009 převedl 381 milionů korun přes tajně zřízenou firmu na Britských Panenských ostrovech. Za tyto peníze si pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře včetně zámečku Bigaud. Chtěli se zeptat na podrobnosti těchto transakcí.

Policejní prezident Švejdar, který zároveň potvrdil, že v obou případech jde o policisty, se však svých lidí zastal.

„Bez ohledu na to, kdo je premiérem, jakou má politickou příslušnost či jaká je jeho obliba u veřejnosti, je primárním úkolem ochránců nepřipustit ohrožení chráněné osoby či bližší kontakt naprosto s kýmkoli, není-li to výslovný zájem chráněné osoby,“ uvedl Švejdar na sociální síti Twitter.

Na jednom videu, které se v neděli objevilo, se novináři z anglické BBC chtěli zeptat Babiše na jeho nemovitosti ve Francii.

On to však okamžitě odmítl a snažil se z místa rychle odejít. Reportér však pokračoval v pokládání otázek, tak ho člen Babišovy ochranky dvakrát odstrčil a v jednom okamžiku ho přitlačil k autu.

V tomto případě podle Švejdara dělal policista jen svoji práci. „Věděl, že jde o ochránce premiéra, přesto se snažil jej přetlačit. To je nepřípustné,“ uvedl šéf policie.

Ve druhém případě se pak novinářka Hana Čápová snažila položit dotazy při návštěvě prunéřovské elektrárny, v jejímž areálu Babiše doprovázel ředitel ČEZ Daniel Beneš. Chtěla se znovu ptát na to, zda měl offshorovou firmu v Karibiku. Jenže ochranka do novinářky Čápové opět strkala.

Babiš poté bez odpovědi sedl do auta. „Nerozumíte tomu, běžte pryč. Uposlechněte pokynů policistů,“ řekl jeden z mužů.

„Já bych ráda slyšela odpovědi,“ zareagovala novinářka. Krátce nato však Babiš z místa autem odjel.

Ani v tomto případě podle Švejdara policista nechyboval. „V případě paní novinářky jsem v přístupu policistů nic problematického ani nezákonného neviděl. K chráněné osobě nelze umožnit přístup, když si to nepřeje. A na výzvu, ať opustí prostor, nereagovala,“ dodal šéf policie.

Reklama

Doporučované