Hlavní obsah

Šéf STAN Rakušan na Seznamu: Premiér ve své kauze vyvíjel tlak na justici, žalobce by měl své kroky vysvětlit

Výzva Seznamu: Vít Rakušan o vývoji v kauze Čapí hnízdo a plánu STAN zastavit Babiše.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražský městský státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhl další postup ve stíhání Andreje Babiše a dalších pěti lidí v kauze padesátimilionové dotace na farmu Čapí hnízdo. Deník N uvedl, že stíhání zastavil. Městské státní zastupitelství následně v tiskové zprávě uvedlo, že Jaroslav Šaroch změnil právní názor na posouzení kauzy Čapí hnízdo, popřelo ale, že by byla kauza zastavena.

Článek

Se Šarochovým rozhodnutím se teď seznamuje vedoucí státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze. Musí posoudit, zda je změna právního názoru zákonná. Tedy kupříkladu: Pokud by Šaroch změnil kvalifikaci z úmyslného trestného činu na neúmyslný – a ten by byl promlčen – tak jaké k tomu měl důvody.

Předseda STAN Vít Rakušan se už nechal slyšet, že jeho hnutí bude požadovat vysvětlení, zda vyšetřovaní s naprostou jistotou vyvrátilo podezření z dotačního podvodu. A pokud žalobce navrhl stíhání ukončit, z jakého důvodu tak učinil.

„Chceme vysvětlení, v čem spočívá změna právního názoru pana Šarocha,“ řekl Rakušan ve Výzvě Seznamu. „Pokud premiér večer před výnosem takového zásadního rozhodnutí řekne větu, že právnímu státu v České republice budě věřit pouze ve chvíli, kdy bude zastaveno jeho trestní stíhání, tak to chápu jako velmi nešťastné vyjádření člověka z exekutivy, kterého se to týká. Je to minimálně nepřímý nátlak. Pokud toto premiér říká – a historicky řekl, že lze v České republice objednat trestní stíhání – když dochází ke změně na postu ministra spravedlnosti v době, kdy se tato kauza řeší, pak z toho zůstává hořkost na patře. Proto chceme slyšet vážné a jasné argumenty, proč bylo trestní stíhání zastaveno, pokud se tak stalo.“

Rakušan chce ujištění, že ani náznakem nedošlo k ovlivňování vyšetřování ze strany výkonné moci. „Občané v této zemi potřebují ujištění, že nikdo v našem státě není rovnější než jiný, protože pokud chceme žít ve spravedlivém právním státě, tak nesmíme opakovaně podkopávat důvěru v něj,“ uvedl Vít Rakušan.

Blok proti Babišovi

Právě on je přitom autorem myšlenky, aby se opoziční strany spojily proti Andreji Babišovi a pokusily se ANO porazit ve volbách. „To, že Andrej Babiš nemá být premiérem, si skutečně myslím. A to je také ten jeden z průniků, které mezi těmi stranami jsou. Ale nesmí u toho zůstat. Ještě v září chceme přijít s jasným programovým vymezením té spolupráce, která by tady mohla vzniknout,“ upřesnil ve Výzvě Rakušan.

Ne mu už ale hned v úvodu řekli Piráti. Lidovci, ODS i TOP 09 se spolupráci nebrání. Konkrétní podobu společného postupu strany zatím nenačrtly.

Otázka také je, jestli celá myšlenka neztroskotá na odlišných představách. Zatímco STAN nebo TOP 09 se profilují jako silné proevropské strany, ODS se netají svým euroskepticismem. Personálie a kandidáta na premiéra chce Rakušan řešit až jako poslední bod.

Předseda STAN přišel s nápadem 26. června, kdy poslanci hlasovali o vyslovení nedůvěry vládě. Předsedy opozičních stran vyzval, aby se sjednotili v rámci jednoho bloku. Po volbách by podle něj nadále existovaly samostatné strany a poslanecké kluby. Jeho představa je, aby se spojily alespoň čtyři subjekty.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek tehdy poznamenal, že před minulými parlamentními volbami jeho strana vyzvala k podobnému kroku.

Pirátská strana předem svoji účast v projektu ostře vyloučila. A to slovy druhého muže Pirátů Jakuba Michálka. Podle místopředsedy strany je důvodů několik: osobní nevraživost i programové rozdíly, především s občanskými demokraty.

„ODS na nás permanentně útočí, že jsme anarchisté. Je to o lidech i o programu. My jsme liberální středová strana, ne pravicová. My jsme se dostali do politiky jako nová síla. Pokud bychom se spojili se starými strukturami, které způsobily to podhoubí pro Andreje Babiše, tak bychom náš program postavili úplně na hlavu,“ řekl v Duelu Seznamu Pirát Michálek.

Piráti ale kromě programových rozdílů mají zásadní problém s tím, že volební blok nakonec vždycky bude mít nálepku toho, že je koalicí proti Babišovi.

„Jemu vyhovuje příběh, že se proti němu všichni spikli, že je oběť. Navíc může říkat, že jediný program tohoto slepence je porazit Babiše. Tahle politika nefunguje,“ míní Michálek.

Reklama

Související témata:

Doporučované