Hlavní obsah

Šéf Táborska: I když Sima přestoupí za miliardu, moc peněz nedostaneme

Foto: Profimedia.cz

Do Slavie Sima přestupoval za tři miliony. Nyní už se hovoří o přestupové částce okolo 1,5 miliardy korun.

Reklama

Druholigové Táborsko objevilo největší český fotbalový zázrak posledních let. Do Slavie prodalo Abdallaha Simu, kometu aktuální sezony. Debata o jeho miliardovém přestupu ale šéfa klubu ze židle nezvedá.

Článek

Není hráč, o kterém by se poslední půlrok mluvilo více než o Abdallahu Simovi. Devatenáctiletý Senegalec byl ještě v srpnu člen širšího kádru druholigového Táborska, odkud se nakonec stěhoval do třetí ligy, konkrétně do týmu slávistické rezervy, ve kterém ale stihl odehrát jen šest zápasů. Pak už začal psát vlastní pohádkový příběh.

V období, kdy Slavii zasáhlo onemocnění covidu, totiž na vysokého útočníka B týmu ukázal Jindřich Trpišovský, šéf lavičky sešívaného „áčka“, a vytáhl ho do prvního týmu. Od té doby Sima už kabinu plnou reprezentantů a ligových hvězd neopustil, ba naopak se jednou z nich stal.

V lize dal od svého debutu na konci září v 15 zápasech fantastických 11 gólů a drží společně s týmovým kolegou Kuchtou a sparťanem Julišem pozici nejlepšího střelce ligy. Co víc, Sima se pravidelně prosazuje i v zápasech Evropské ligy. V osmi startech na mezinárodní klubové scéně si připsal čtyři branky.

„Já to vnímám jako pohádku. Když jsme absolvovali s vedením Slavie jednání o přestupu, tak jsme v podstatě prodávali hráče do třetí ligy, s potenciálem hrát jednou Fortuna:Ligu. To, že díky covidu spoluhráčů svoji šanci chytil za pačesy, je jen příklad, že vždy musíte být v životě připraven na svoji příležitost. On měl obrovskou výhodu, že jeho charakter ho předurčuje k velkým věcem,“ popsal úspěch bývalého svěřence Táborska Josef Holub, výkonný ředitel jihočeského klubu.

Fantastických výkonů mladého útočníka si všimly i velké kluby v zahraničí a předseda představenstva Slavie, Jaroslav Tvrdík, již mluvil o nabídkách v řádech desítek milionů eur, které na Simu klub obdržel či v létě podle zpráv z ciziny obdrží. Britská média dokonce po dvojzápase Slavie s Leicesterem v Evropské lize mluvila o přestupní částce přesahující 50 milionů eur, tedy 1,3 miliardy korun.

Tomáš Souček, nejdražší hráč, který kdy přestoupil z Česka do zahraničí, se do West Hamu stěhoval za poplatek okolo půl miliardy korun. Tehdy peníze nedostala jen Slavia, ze které reprezentační záložník na ostrovy putoval, ale i Havlíčkův Brod, předešlý tým Součka, který šestadvacetiletého záložníka i fotbalově vychoval. Klub z Vysočiny od Slavie měl dostat bezmála 43 milionů korun.

V případě Simy si ale Táborsko o takové částce může jen nechat zdát, i přes to, že teoreticky odejde ještě za větší peníze. „Bohužel, zde jsme vázáni mlčenlivostí, ale nebudeme stejný příklad jako Havlíčkův Brod v podobě Součka. Momentálně tak s financemi z jeho dalšího přestupu nepočítáme. Nicméně většina peněz, které inkasujeme z přestupu hráčů, jsou jako bonus, a když přijdou, tak se je snažíme využít k rozvoji klubu,“ potvrdil Seznam Zprávám šéf celku z jihu Čech Josef Holub.

Táborsko přitom na jaře čeká boj o udržení v druhé lize. Před jarní částí sezony se totiž nachází na sestupovém, třináctém místě. Na dvanáctou pozici, zaručující setrvání v druhé nejvyšší soutěži, ztrácí bod. V obou případech, tedy když se tým ve Fortuna národní lize udrží, i když sestoupí, by se finance navíc rozhodně hodily.

„Momentálně máme zajištěný chod klubu směrem k 30. 6. 2021, ke konci sezony, kdy jsme vše podřídili k záchraně ve druhé lize. Klub je zdravě nastaven a víme, co si můžeme dovolit. Samozřejmě se snažíme komunikovat s našimi partnery, kteří nás dlouhodobě podporují a klub díky ním může kvalitně pracovat. Velkou oporou jsou města Tábor, Sezimovo Ústí a Jihočeský kraj, bez nichž bychom nemohli dělat fotbal na takovéto úrovni,“ řekl Holub.

Táborsko je častým zásobitelem prvoligových klubů. Díky dobře propracované komunikaci se zahraničními agenty a manažery totiž do ligy poslalo už řadu nadstandardních hráčů. Mimo Simy ve Fortuna:Lize oblékali dres jihočeského druholigového klubu například i jeho nynější spoluhráč Ibrahim Traoré, Cheick Conde, záložník Zlína, který byl již v létě spojován se Slavií i Spartou, či Vukadin Vukadinovič, bývalý hráč Sparty, toho času nosící dres Teplic.

„Je to většinou o tom, že vám spousta lidí, manažerů, zasílá tipy na hráče. My si nejprve vyhodnotíme, zde je ten fotbalista pro nás zajímavý a hodí se nám do koncepce. Pak ho pozveme na testy a v případě, že uspěje, tak podepisujeme smlouvu. Myslím, že svoji roli i hraje specifické prostředí v našem klubu, kdy se snažíme vše dělat na rodinné bázi, takže hráči mají rychlejší adaptaci v České republice,“ popsal možný důvod úspěchu svých bývalých hráčů šéf Táborska.

Simův příběh je podle ředitele klubu ojedinělý, uspět ale podle něho může v budoucnu i nějaký ze současných fotbalistů Táborska. „Abdallah byl jen jeden. Takový hráč se vám podaří jedenkrát za deset let a je to jen zrnko ze síta fotbalistů, kteří projdou naším klubem. Momentálně máme v kádru více zajímavých hráčů, ale každý z nich si píše svůj příběh. Mám své favority, ale až čas ukáže,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv Josef Holub, výkonný ředitel Táborska.

Reklama

Doporučované