Hlavní obsah

Šéf Volkswagenu si stěžuje na Věru Jourovou kvůli odškodnění evropských zákazníků po kauze Dieselgate

Následky aféry Dieselgate stále nejsou vyřešeny. Věra Jourová chce po koncernu Volkswagen pro majitele vozů odškodné.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Podle šéfa koncernu Volkswagen by bylo odškodnění zákazníků z Evropské unie nepřiměřené a nákladné.

Článek

Generální ředitel německé skupiny Volkswagen Matthias Müller si u Evropské komise písemně stěžoval na českou eurokomisařku pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věru Jourovou.

Müller v dopise pro předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera kritizoval snahy Jourové odškodnit evropské zákazníky po kauze Dieselgate. Oznámil to server Politico.

Jourová se nyní snaží domluvit s úřady na ochranu spotřebitelů v jednotlivých členských zemích Unie. V rámci svých pravomocí totiž nemůže přímo donutit Volkswagen ke kompenzacím.

Video: Někteří čeští zákazníci Volkswagenu a Škody se rozhodli na automobilky podat žalobu. Na čem ji právníci postaví? A jakou mají šanci?

O žalobě.Video: Vojtěch Blažek

Volkswagen na podzim 2015 přiznal, že do asi 11 milionů automobilů vložil software, který falšuje laboratorní testy emisí. Automobilka musí v Evropské unii svolat kolem osmi a půl milionů aut k jejich opravě. Tím se ale může snížit výkon vozidel a zvýšit náklad na jejich provoz. A právě to vidí Jourová jako důvod ke kompenzaci. Ta by podle ní měla být nefinančního charakteru – například v podobě restartu garanční lhůty na motor nebo dalšího bezplatného servisu.

Video: Věra Jourová o aféře Dieselgate a možnostech odškodnění.

Rozhovor s Věrou Jourovou.Video: Vojtěch Blažek

V USA dostanou majitelé odškodné v přepočtu 130 až 255 tisíc korun. Šéf automobilky Müller ale trvdí, že podobný postup by byl v Evropě kvůli rozdílným právním podmínkám nepřiměřený a příliš nákladný. Navíc podle něj není v kompetenci komise prosazovat evropská spotřebitelská práva.

Předseda komise Juncker stížnost s Jourovou prodiskutoval a Müllerovi odpověděl, že Evropská komise vždy jedná v rámci své odpovědnosti. Zároveň ho upozornil, že Jourová nabízí majietům aut dobrovolné odškodnění. „Takový krok by ukázal, že vaše společnost není lhostejná k nepříjemnostem, které zákazníkům od října 2015 způsobila,“ dodal v odpovědi pro Müllera.

Nakonec šéfa automobilky vyzval, ať pokračuje v dialogu právě s eurokomisařkou Jourovou.

Video: Znalec donutil dealera Škodovky, aby mu nahradil auto v plné ceně.

Znalec donutil dealera Škodovky, aby mu nahradil auto v plné ceně.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované