Hlavní obsah

Šéfkuchaři a restauratéři poděkovali v centru Olomouce hostům

Foto: czechculinary.eu

Ilustrační foto.

Reklama

Šéfkuchaři zážitkové kuchyně, provozovatelé restaurací a pivnic se dnes sešli v centru Olomouce, aby společně poděkovali svým hostům a zároveň upozornili na stále se měnící vládní nařízení, která jim letos komplikují podnikání.

Článek

Akce byla uspořádána v předvečer dalšího nařízeného uzavření hotelů, restaurací, kaváren a hospod. Dvě desítky účastníků na závěr happeningu pořídilo společnou fotograrii a videoklip, který je poselstvím o době tvrdě poznamenané opatřeními zavedenými kvůli pandemii koronaviru.

Do centra Olomouce dnes odpoledne dorazil například šéfkuchař pražského hotelu Alcron Roman Paulus, který je patronem olomoucké restaurace Lobster Family Restaurant. Nechyběl ani šéfkuchař olomoucké restaurace Entree Přemek Forejt. Přišli také zástupci několika menších restaurací, barů a hospod.

„Přišli jsme všichni společně říct děkujeme našim hostům, kteří nás v tomto těžkém roce podpořili,“ řekl Forejt, podle kterého provozovatelům restaurací nezbývá než doufat, že se situace brzy zlepší. „Věříme, že ten další rok bude lepší a vrátí se to do starých kolejí. A budou zase plné hospody,“ řekl Forejt.

Podle provozovatele olomoucké restaurace Bounty Rock Cafe a pivnice Na rampě Dušana Neumanna byl letošní rok kvůli nucenému uzavření restaurací velmi složitý. „Přežili jsme to jen díky velké podpoře štamgastů a stálých zákazníků. Museli jsme koncerty v drtivé většině zrušit nebo přesunout a zaměřit se na gastronomii, dělat různé výrobky,“ komentoval dopady koronaviru Neumann. V době uzavření restaurací prodává hotové pokrmy okénkem a nabídku pravidelně zpestřuje domácími uzeninami, po kterých je velká poptávka.

Podle Zdenka Kortiše z olomouckého The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Bar byl letošní rok velkou výzvou i pro barmany. „Museli jsme najít nové cesty k zákazníkům. Dělali jsme on-line degustace nebo jsme připravili drinky, které jsme rozváželi. Ale whisky nezničila prohibice a určitě ji nezničí ani covid,“ uvedl Kortiš.

Happeningu se v centru Olomouce zúčastni i Petr Rajt, který v Lošově u Olomouce provozuje pražírnu kávy Café Gape. „Během koronakrize jsme přišli o zákazníky, jako jsou restaurace, kavárny a firmy,“ uvedl Rajt. Dodal, že naopak se zvýšil prodej pražené kávy prostřednictvím e-shopu, který firma Café Gape postupně vylepšila, aby nabídku přizpůsobila poptávce.

Někteří provozovatelé využili nucenou pauzu také k investicím. „Náš hotel je uzavřen až do 18. ledna. Rozhodli jsme se toto nepříjemné období využít pro dlouhodobě plánovanou přístavbu našeho hotelu,“ řekl Tomáš Rousek z hotelu NH Collection Olomouc Congress.

Happening připravili zakladatelé Garden Food Festivalu, někdejší největší série gastro festivalů v Česku. Akce je vyvrcholením podzimní kampaně na podporu gastronomie #rozsvitmehvezdu.

Reklama

Doporučované