Hlavní obsah
Online

Sněmovna znovu jednala o Hamáčkovi, šéfové tajných služeb mlčeli

Foto: SZ Michal Šula

Jan Hamáček po úterním jednání Sněmovny. Za zavřenými dveřmi chtěli poslanci a poslankyně řešit jeho kauzu. Po obstrukcích ČSSD schůze skončila, podle informací Seznam Zpráv před poslance vůbec nepředstoupili přizvaní šéfové zpravodajských služeb.

Reklama

aktualizováno •

Vicepremiér Jan Hamáček podle informací Seznam Zpráv plánoval v Moskvě vyměnit informace související s útokem na sklady ve Vrběticích za dodávky vakcíny Sputnik. Situaci okolo kauzy sledujeme v online reportáži.

Článek

Vše podstatné o Hamáčkově kauze

- Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) na tiskové konferenci v poledne řekl, že se nedočkal žádných svědectví a důkazů, že by se dopustil skutků, o nichž přinesly svědectví Seznam Zprávy. Zažaluje proto autory textu a po vydavateli Seznam Zpráv chce v civilním řízení odškodné 10 milionů korun.

- „Reakce Jana Hamáčka přichází ve chvíli, kdy ještě na uzavřeném jednání Poslanecké sněmovny nevystoupili klíčoví aktéři schůzky na Ministerstvu vnitra ze dne 15. dubna. Jejich veřejná vyjádření, na která se odkazuje Jan Hamáček, nevyvrátila informace obsažené v textu Seznam Zpráv. Seznam Zprávy jsou připraveny pravdivost svých zjištění prokázat v případném soudním řízení,“ uvedl v reakci na tiskovou konferenci Jana Hamáčka šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík. Více ZDE.

- Ve středu odpoledne se poslanci znovu sešli na neveřejném jednání, aby se vrátili k přerušené schůzi o informacích, které přinesly Seznam Zprávy. Podle poslance Jana Čižinského se šéfové tajných služeb odvolali na povinnost zachování mlčenlivosti o utajovaných informacích a plénu Sněmovny tak žádné podrobnosti nesdělili.

- Ministr vnitra požaduje omluvu rovněž po lídrech opozičních ODS, KDU-ČSL a TOP 09 Petru Fialovi, Marianu Jurečkovi a Markétě Pekarové Adamové. „Žádné omluvy se nedočká,“ uvedl Fiala. Pekarová Adamová dodala, že „pan Hamáček jedná podle taktiky, že nejlepší obrana je útok“, a Jurečka dodal: „Nevidím nic, za co bych se Janu Hamáčkovi měl omlouvat.“

- Seznam Zprávy v úterý přinesly informaci, že vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chtěl na plánované cestě do Moskvy vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze. Čtěte ZDE.

- Opozice požaduje Hamáčkův okamžitý odchod z veřejného života. Detaily ZDE.

  • Šéfové tajných služeb jsou v těžké pozici

    Poslanec Jan Lipavský (Piráti) v České televizi v pořadu Události, komentáře uvedl, že na středeční schůzi nezaznělo nic. „Nebyly tam žádné utajované informace,“ řekl Lipavský. Zástupci tajných služeb jsou podle něho ve velmi složité situaci. Lipavský dále řekl, že Sněmovna by mohla zřídit vyšetřovací komisi, kde by mohli promluvit.

  • Není vůle to řešit, tvrdí Jurečka

    Poslanec a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka v DVTV uvedl, že ve Sněmovně došlo k zablokování návrhu, aby se kauzou zabývaly jednotlivé komise. Způsobili to podle něho poslanci z hnutí ANO, ČSSD a KSČM.

    „Není vůle to řešit,“ řekl Jurečka. Podle něho je však pravděpodobné, že stálá komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby se případem zabývat bude. Vede ji lidovecký poslanec Pavel Bělobrádek. Jenže právě šéf Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka na důležité jednání s vicepremiérem Janem Hamáčkem pozván nebyl.

    Stálou komisi pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství pak vede poslanec a šéf hnutí Starostové Vít Rakušan. A předsedou stálé komise pro kontrolu činnosti Úřadu pro zahraniční styky a informace je poslanec ODS Pavel Blažek.

  • Poslanec Lipavský: Kauzu by mohla řešit komise

    Poslanec Pirátů Jan Lipavský věří tomu, že ve čtvrtek se věcí bude zabývat komise pro Vojenské zpravodajství. Vicepremiér Jan Hamáček podle něj ve středu opět detailně popisoval průběh událostí. „Mne to pouze utvrdilo v tom, že on tam chtěl cestovat, i když on sveřepě jaksi zapírá,“ uvedl. Věcný podle něj byl premiér Andrej Babiš. „Pouze uvedl, že poté, co byli počátkem dubna seznámeni s informacemi (o původu výbuchů ve Vrběticích), tak to delegoval na pana Hamáčka, neuvedl jak,“ řekl Lipavský.

  • Další svědek promluvil o schůzce s Hamáčkem

    V České televizi reportér Janek Kroupa a později v DVTV také šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík řekli, že redakce zveřejní další svědectví muže, který s Hamáčkem v inkriminovaný moment mluvil.

    „U těch jednání bylo tolik lidí, že to je pro pana Hamáčka těžký boj,“ doplnil Kubík.

  • Věřím, že účastníci schůzky lhát nebudou, řekl šéfredaktor

    Šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík v televizi Nova uvedl, že zdroje, které se schůzky účastnily, zatím nemluvily. Zmínil v této souvislosti třeba jednání sněmovních komisí, které jsou k tomu zřízeny. „Věřím, že ti příslušní pánové nebudou chtít lhát,“ řekl Kubík.

    Na dotaz TV Nova, zda se jeden z autorů článku Janek Kroupa mohl stát terčem nějakého dezinformátora, Kubík řekl: „Vylučuji to.“

  • Usnesení Sněmovny se týká úniku, který řeší policie

    Podle předsedy SPD a místopředsedy Sněmovny Tomia Okamury se usnesení Sněmovny týká úniku informací, který už řeší policie po trestním oznámení. Trestnímu oznámení čelí policejní prezident Jiří Švejdar.

    „Není možné, aby informace, které se zcela zásadně dotýkají bezpečnosti státu, unikaly do médií,“ řekl novinářům Bartošek. V médiích se podle něho objevovaly opakovaně vyhrazené informace. „To znamená, nějak se k nim ten dotyčný musel dostat. Pro nás je důležité vědět, kde a z jakých zdrojů tyto informace unikly,“ dodal.

    Vystoupení premiéra bylo podle Bartoška spíš popisné, do podrobností nezacházel. „Povinnost před Sněmovnou splnil, každopádně na řadu otázek neodpověděl,“ podotkl. Předseda KSČM a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip ČTK řekl, že atmosféra dnešní debaty byla důstojnější než v úterý.

  • Sněmovna nechce, aby komise případ projednaly

    Za tajné služby promluvil jen ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl. Podle předsedy poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška upozornil na zákonné ustanovení, podle kterého zpravodajci nemohli na plénu podávat informace v takovém rozsahu, a odkázal na příslušné komise. Sněmovna ale odmítla návrh, aby komise záležitost projednaly. Bartošek věří tomu, že komise pro kontrolu činnosti zpravodajských služeb o věci debatovat budou. „Řada otázek zůstala nezodpovězena,“ uvedl.

  • Sněmovna: Ať se prošetří únik informací v kauze Vrbětice

    Vláda by měla podle Sněmovny uložit tajným službám a policii, aby prošetřily únik informací v případu Vrbětice. Dolní komora se na tom usnesla po dnešní dvouhodinové debatě o zrušené cestě vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka do Moskvy. I kvůli přítomnosti ředitelů všech tří tajných služeb poslanci jednali za zavřenými dveřmi, konkrétní informace i záležitosti ale nezazněly. Na jednání vystoupil premiér Andrej Babiš a řada diskutujících.

  • Reportér Kroupa: Důkazy jsme uložili na bezpečné místo

    V pořadu Interview České televize reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa uvedl, že si nedokáže představit, že by zdroje nechtěly na veřejnosti mluvit.

    „Máme důkazy, které když bude nejhůře, tak dokážeme, že jsme si to nevymysleli. V kontextu toho, co se dnes děje, jsme je uložili na bezpečné místo,“ řekl Kroupa.

  • Čižinský: Šéfové tajných služeb nepromluvili

    Poslanec a starosta Prahy 7 Jan Čižinský po jednání Sněmovny Seznam Zprávám řekl, že nikdo z přítomných šéfů tajných služeb poslancům nic neřekl. Pouze prý za všechny vystoupil ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Marek Šimandl a řekl, že se všichni odvolávají na paragraf 14 zákona zákona o zpravodajských službách. Proto poslancům na plénu nic neřekli.

    Neveřejného jednání Sněmovny se kromě Šimandla účastnil i ředitel BIS Michal Koudelka a šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun.

  • Neveřejné jednání skončilo

    Neveřejné jednání Sněmovny o neuskutečněné cestě Jana Hamáčka do Moskvy skončilo.

  • Poslanci, který by záznam jednání pořídil, by hrozilo trestní stíhání

    Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) znovu upozornil poslance na to, že každý, kdo má přístup k utajované informací, o ní musí zachovávat mlčenlivost. V sále znovu nesmí být technika schopná záznamu. Poslanci nechávají tyto věci v kancelářích. Splnění povinnosti se ale nekontroluje. Poslanci, který by záznam jednání pořídil a nahrávka by se dostala na veřejnost, by hrozilo trestní stíhání.

  • Žádná Wi-Fi, televize v tiskovém oddělení jsou vypnuté

    Během nynějšího uzavřeného jednání Sněmovny je vypnuta Wi-Fi, poslanci stejně jako v úterý museli odevzdat mobily, tablety nebo notebooky a nesměli si do sálu vzít nic, na co by bylo možné nahrávat. Novináři nesmí do předsálí a v tiskovém sále jsou vypnuté televize.

    Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

    Přenos ze sálu je v tuto chvíli mimořádně vypnutý.

  • Žantovský: Jestli tohle není veřejný zájem, tak co už?

  • Jednání o Hamáčkovi začalo

    Poslanci se právě nyní vrátili k debatě o okolnostech zrušené cesty vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. Stejně jako v úterý jednají neveřejně. Do Sněmovny dorazili Hamáček i premiér Andrej Babiš (ANO), byť dopoledne poslali omluvy z jednacího dne. Opět byli pozváni také ředitelé všech tří tajných služeb Jan Beroun, Marek Šimandl a Michal Koudelka, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a policejní prezident Jan Švejdar. Zeman a Švejdar se z účasti omluvili, řekl předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

  • Nejvyšší státní zástupce do Sněmovny nedorazí, šéfové tajných služeb přišli

    Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, jeden z účastníků schůzky s Janem Hamáčkem kvůli Vrběticím, nedorazí dnes na další uzavřené jednání poslanců na toto téma. „Pan doktor Zeman se z dnešního jednání omluvil,“ uvedl pro Seznam Zprávy jeho mluvčí Petr Malý. Stejně tak se nezúčastní policejní prezident Jan Švejdar.

    Do Sněmovny ale naopak opět přijel ředitel BIS Michal Koudelka stejně jako šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun.

    Oproti původním informacím se dostavil také premiér Andrej Babiš. Odpoledne v České televizi uvedl, že Hamáčkovi věří. I ten je jednání přítomen.

  • Sněmovna se krátce po 16. hodině začne zabývat kauzou Hamáček

    Sněmovna se zhruba za 10 minut, dle oficiálního rozvrhu v 16:06, vrátí k debatě o zrušené cestě vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. První debata se ukutečnila již včera. Úterní diskuze trvala asi hodinu a půl. Pozvaní ředitelé všech tří tajných služeb Jan Beroun, Marek Šimandl a Michal Koudelka, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a policejní prezident Jan Švejdar se ke slovu nedostali. Někteří poslanci uváděli, že debata přerostla ve vzájemné osočování, Zeman před novináři prohlásil, že se za ni styděl.

    Také dnes bude jednání uzavřené, všichni zúčastnění budou muset odevzdat mobilní telefony, tablety nebo chytré hodinky, které umožňují nahrávání.

  • Nejvyšší státní zástupce Zeman neví, zda dnes přijde do Sněmovny

    Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zatím není rozhodnutý, jestli se dnes zúčastní případného uzavřeného jednání v Poslanecké sněmovně. Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý v SMS zprávě pro Seznam Zprávy uvedl, že Zeman nebude předem svůj postoj sdělovat.

  • Kulhánek odmítl tvrzení, že se na schůzce na vnitru řešil obchod s Ruskem

    Nynější ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) odmítl tvrzení, že vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) měl v úmyslu „vyměnit mezinárodní skandál“ kolem Vrbětic za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Kulhánek popřel tvrzení reportáže i v úterním vyjádření zaslaném ČTK. „To, co napsal Janek Kroupa o údajném plánu ministra Hamáčka, je naprostý nesmysl, lež a neprofesionální novinařina,“ uvedl. Hamáček dnes oznámil, že se proti reportáži bude bránit trestněprávní i civilní cestou. Seznam Zprávy si za svými zjištěními stojí a jsou připraveny pravdivost svých zjištění u soudu prokázat.

  • Senátor Láska k Hamáčkovi: Přečetl drsný text, ale pořád zůstává zbabělou bačkorou

Reklama

Hlavní zprávy