Hlavní obsah
Online

Kongres ODS: Vedení strany je kompletní. Předsedu Fialu doplnili staronoví místopředsedové

Současný předseda ODS Petr Fiala měl svoji pozici jistou. Bojovalo se o post místopředsedy.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Občanští demokraté volilo nové vedení strany. Zatímco předseda Petr Fiala neměl protikandidáta, o post místopředsedy se bojovalo. Premiér Babiš v den kongresu rozpoutal na sociálních sítích přestřelku s ODS.

Článek

V pražské multifunkční hale v Libni, která je se svou kapacitou až pro 4,5 tisíce osob určená hlavně pro pořádání větších koncertů, se v sobotu odehrává pravicová politická show.

Na volebním kongresu se sešli členové Občanské demokratické strany. Hlavním úkolem je zvolit nové vedení. A zvaní byli jak delegáti, tak i všichni členové strany – prostoru je tentokrát dostatek.

Současný předseda, politolog a bývalý vysokoškolský učitel Petr Fiala je na svém postu nepřetržitě od roku 2014. Podle očekávání své místo ve vedení strany obhájil i na letošním 29. kongresu. Nenašel se protikandidát, který by ho chtěl vyzvat.

Naopak o post prvního místopředsedy se měla strhnout bitva. Kromě stávající Alexandry Udženija byl nominovaný i Alexandr Vondra, který se vrací do vrcholové politiky. Tam ho vystřelili samotní voliči, když se v loňských volbách do Evropského parlamentu nečekaně dostal z 15. místa kandidátky na druhé. Naposledy byl činný v kabinetu Petra Nečase. V roce 2012 rezignoval na post ministra obrany.

Jenomže samotný Vondra se pár minut před samotnou volbou nominace vzdal. Podle informací Seznam Zpráv se jeho nominace zrodila ve Zlínském kraji, aniž by se řádně probrala se samotným politikem.

A pražská zastupitelka Alexandra Udženija svoji pozici neobhájila. V prvním kole zvolena nebyla a dále už nechtěla kandidovat.

Pět stovek delegátů volilo mezi třemi kandidáty. O post se ucházeli šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, radní Prahy 6 Marie Kubíková a kontroverzní starosta Řeporyjí Pavel Novotný. Delegáti ODS vyslyšeli přání předsedy Petra Fialy a vybrali za 1. místopředsedu Zbyňka Stanjuru.

Řadovými místopředsedy ODS zůstávají senátor Miloš Vystrčil a poslanci Martin Kupka a Martin Baxa. Místo končícího Evžena Tošenovského byl zvolen jiný europoslanec, Alexandr Vondra.

Hlavním tématem kongresu je opětovný návrat občanských demokratů k moci. To už dopředu avizoval předseda Petr Fiala. „Naším nejbližším společným cílem je posilovat v dalších volbách: v krajských a senátních volbách na podzim příštího roku. Přeji si, aby ODS znovu převzala odpovědnost všude, kde to bude možné,“ načrtává pro straníky lákavou vizi předseda strany v pozvánce na sobotní akci.

To potvrdil chvíli po svém znovuzvolení i Petr Fila, když delegátům slíbil, že během příštího kongersu bude ODS silnou vládní stranou.

  • Hotovo, vedení ODS je komplet

    Řadovými místopředsedy ODS zůstávají senátor Miloš Vystrčil a poslanci Martin Kupka a Martin Baxa. Místo končícího Evžena Tošenovského byl zvolen jiný europoslanec, Alexandr Vondra.

    Všichni čtyři kandidáti byli zvoleni v prvním kole. Vondra, který si při dlouhém kandidátském projevu vysloužil od delegátů mnohokrát potlesk, dostal 443 hlasů z 487 platných lístků. Vystrčil 432 hlasů, Kupka 405 a Baxa 338 hlasů.

  • Začíná boj o čtyři posty řadových místopředsedů

    Nominace na čtyři volné posty získalo devět kandidátů.

    Jmenovitě to byli Martin Baxa, Marie Kubíková, Martin Kupka, Miroslava Němcová, Pavel Novotný, Zdeněk Nytra, Jan Skopeček, Alexandr Vondra a Miloš Vystrčil.

    Němcová, Skopeček a Nytra se v kandidátské řeči nominace vzdali, místopředsedové se tedy budou vybírat ze šesti zbylých kandidátů.

  • Prvním místopředsedou se stal Stanjura

    Delegáti ODS vyslyšeli přání předsedy Petra Fialy a vybrali za 1. místopředsedu Zbyňka Stanjuru. „Moc vám všem děkujeme, máme na to,“ řekl Stanjura.

    Předseda poslaneckého klubu získal 322 platných hlasů. Na druhém místě skončila Marie Kubíková s 69 hlasy a Pavel Novotný na třetím místě obdržel 65 hlasů.

    Na programu je teď volba řadových místopředsedů.

  • Výsledky volby 1. místopředsedy budou známé nejdříve v 18 hodin

    Volba by měla probíhat půl hodiny a volební komise si vyžádala půl hodiny na správné sečtení hlasů.

  • Novotný: Přijímám nominaci

    Zmatek na kongresu. Podle Jany Černochové, která nominace na 1. místopředsedu moderuje, nebylo zcela jasné, jestli Pavel Novotný nominaci přijal, nebo ne. Vyzvala ho, ať se jasně vyjádří.

    Starosta Řeporyjí následně uvedl, že nominaci přijímá a podle výsledků uvidí, jestli bude kandidovat i na řadového místopředsedu.

  • Stanjura: Musíme hájit zájmy střední třídy

    Předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura připomněl, že je zakládající člen strany a že hodnoty strany jsou stále stejné. Změnila se podle něj ale společnost.

    „V 90. letech prakticky neexistovala střední třída,“ řekl Stanjura s tím, že strana musí hájit své zájmy.

  • Novotný: Venkov dělá převrat

    Starosta Řeporyjí Pavel Novotný v emotivním projevu řekl, že má připravený jen kritický projev, který nebyl určený jako nominační. Následně ho začal předčítat.

    Uvedl v něm, že organizace mimo Prahu dělají v ODS převrat a nemají odvahu navrhnout svého kandidáta. Sám sebe označil za loajálního. „Nejsem jako Václav Klaus mladší,“ dodal.

    Následně ho musela Jana Černochová upozornit na to, že jde o nominační řeč na 1. místopředsedu strany.

    Novotný několikrát zmiňoval, že pro ODS udělá vše včetně odchodu ze strany, pokud ho o to požádá předseda Petr Fiala.

  • Kubíková: Nabízím jednoduchou politiku

    Radní z Prahy 6 Marie Kubíková uvedla, že je v ODS přes dvacet let a váží si předsedy Petra Fialy.

    „Přicházím s nabídkou jednoduché politiky. Naše teze mají být srozumitelné všem,“ řekla Kubíková. Navazuje tak na úvodní historku, že jí taxikář cestou na kongres řekl, že přestává rozumět jejich politice.

  • Padla první jména, která by mohla nahradit Udženiju

    „Jsme demokratická strana, to, co se teď odehrává, je toho důkazem,“ řekl Petr Fiala poté, co se vrátil ze zákulisních jednání. Následně poděkoval Alexandře Udženije za spolupráci.

    Sám pak navrhl na post 1. místopředsedy předsedu poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjuru. Sám Fiala o něm řekl, že jde o jednoho z nejvýraznějších představitelů strany a jednoho ze zakladatelů.

    Dalším kandidátem je Marie Kubíková, radní z Prahy 6. „Mám tu odvahu a myslím, že nám sluší demokratická soutěž,“ řekla Kubíková, když dostala slovo.

    Nominaci napodruhé dostal i Alexandr Vondra, kterého navrhl senátor Jiří Oberfalzer. Navržený byl i Pavel Novotný, starosta Řeporyjí.

  • Hledá se nový první místopředseda

    Přestávka poté, co nebyla zvolena Alexandra Udženija 1. místopředsedkyní ODS, se protahuje na desítky minut.

  • Udženija: Účast na narozeninách Jaromíra Soukupa není fér argument

    Až do volby 1. místopředsedkyně probíhal kongres ODS pokojně, bez většího rozruchu. Nervozita se v sále objevila v okamžiku, kdy se začalo protahovat sčítání hlasů pro 1. místopředsedkyni strany Alexandru Udženiju.

    Přestože neměla protikandidáta – Alexandr Vondra se vzdal své nominace – jistou pozici pražská politička neobhájila. Jak si vysvětluje výsledek volby?

    „Abych pravdu řekla, ani nevím, nemám za to, že bych dělala něco špatně,“ řekla reportérce Seznam Zpráv Udženija. „Myslím, že jsem tlačila témata, která jsou důležitá, ale to se musíte zeptat delegátů kongresu,“ dodala.

    Je pro ni překvapení, že ve volbě neuspěla, i nadále se chce věnovat pražské politice a mluví o podpoře předsedovi Petru Fialovi.

    Přiznala ale, že určitou kritiku zaregistrovala. Když objížděla regiony, měli jí kolegové vytknout, že ODS navrhuje osvobození od daní pro lidi do 26 let. Jde o jeden z nejvýraznějších nápadů, jejímž autorem je právě Alexandra Udženija. Mezi tvrdé kritiky tohoto se řadil například exministr Martin Kuba.

    Kromě programového bodu se měla řešit také účast tehdy ještě 1. místopředsedkyně na oslavě padesátin Jaromíra Soukupa.

    „Když chcete psa bíti, vždycky si hůl najdete,“ reaguje pořekadlem Alexandra Udženija, která tento důvod nepokládá za férový.

  • Alexandra Udženija post neobhájila

    Pražká politička Alexandra Udženija neobhájila svoji pozici 1. místopředsedkyně ODS. Aktuálně působí jako zastupitelka hlavního města Prahy a Prahy 2.

    Získala 217 hlasů a nebyla tak v prvním kole zvolena, přestože byla jediným kandidátem. Výsledek doprovázel potlesk.

    „Nelpím na funkcích,“ řekla hned po oznámení Udženija a dodala, že už nebude dále kandidovat.

    „Je vidět, že kandidáti chtějí změnu,“ řekla Udženija.

  • Udženija se pustila do Pirátů. Žijí v bublině falešné nadřazenosti, řekla

    Alexandra Udženija ve své nominační řeči kritizovala zejména Pirátskou stranu. S tou se potkává zejména na pražském magistrátu, kde působí jako zastupitelka.

    Piráty označila vedle Andreje Babiše za dalšího politického soupeře. „Přitom to jsou obyčejní progresivisti, kteří žijí ve své bublině falešné nadřazenosti a myslí si, že jen stačí vše zauditovat, prověřit a nahlásit,“ pustila se do konkurence a dodala, že kromě destrukce vlastně nic jiného neumí.

    Poté, co její protikandidát na post 1. místopředsedy se vzdal nominace, je její setrvání na postu jisté.

  • Alexandr Vondra se vzdal nominace na prvního místopředsedu

    Namísto první skutečné bitvy v rámci sobotní volby do vedení Občanské demokratické strany bude nečekaně klidná i volba 1. místopředsedy.

    Alexandr Vondra, který získal nominaci od zlínského regionu, se jí vzdal.

    „Podle informací, které jsme obdrželi od pana Alexandra Vondry, se nominace na post prvního místopředsedy ODS vzdává,“ oznámila Jana Černochová.

    Podle informací Seznam Zpráv se nominace Alexandra Vondry zrodila ve Zlínském kraji, aniž by se řádně probrala se samotným politikem.

    Vondra se tak bude ucházet o post řadového místopředsedy a jedinou kandidátkou na post 1. místopředsedkyně je Alexandra Udženija.

  • Staronovým předsedou ODS byl zvolený Petr Fiala

    Politolog Petr Fiala obhájil svoji pozici šéfa Občanské demokratické strany. O tento post nikdo kromě něj neusiloval.

    Fiala získal 470 hlasů z 517 odevzdaných. Některé hlasy byly neplatné.

    „Vážím si toho o to víc, že to je po šesti letech, co jsem předsedou. Příští kongres bude ODS pořádat jako silná vládní strana,“ reagoval Petr Fiala.

    Následně si delegáti vyhlásili přestávku do 13:30.

  • Kongresu se účastní i bývalý předseda Petr Nečas

    Foto: Martina Machová, Seznam Zprávy

    Bývalý předseda ODS Petr Nečas na konferenci.

    Bývalý poslanec, ministr práce, místopředseda obou vlád Mirka Topolánka a v letech 2010 až 2013 premiér Petr Nečas se účastní kongresu.

    Z pozice premiéra odstoupil po politické aféře, která se točila kolem jeho tehdejší ředitelky sekce kabinetu.

  • Delegáti volí předsedu. Čas mají do 12:30

  • Přestřelka na sítích: E-shop za 400 milionů korun neznamená vítězit

    Přestřelka na sociálních sítích mezi profily ODS a premiéra Andreje Babiš pokračuje.

    ODS zmiňuje zakázku na e-shop na dálniční známky za 400 milionů, který byl bez výběrového řízení.

    „Řadit se ve stavebním řízení mezi nejhorší země na světě nebo pořizovat e-shop za 400 milionů neznamená vítězit,“ reaguje na příspěvek premiérova profilu.

  • Fiala: Představte si, co dokážeme, až budeme ve vládě

    Za poslední dva roky ODS v opozici podle předsedy Petra Fialy udělala spoustu práce. Vypočítal například zvýšení výdajových paušálů pro živnostníky, zastavení snahy zdanit církevní restituce nebo konkrétní návrhy, jak sestavit vyrovnaný rozpočet.

    „A to jsme prosím jenom v opozici, představte si, co dokážeme, až budeme ve vládě,“ řekl Petr Fiala.

    Vláda podle předsedy ODS naopak zklamala učitele, zvyšuje počet úředníků a neřeší situaci s bydlením.

  • Změňme volební zákon, vzkázal předseda lidovců

    Po větší spolupráci volá i končící šéf lidovců Marek Výborný. Podle něj je třeba, aby tradiční strany společně vyhrály příští volby.

    „Jedině takový výsledek voleb, který umožní vznik většinové vlády na novém koaličním půdorysu, může být nadějí pro celou naši zemi,“ řekl Výborný.

    Podle něj obě strany hájí konzervativní hodnoty, které ještě před pár lety byly nezpochybnitelné.

    Výborný se dotkl i změny volebního zákona a větší spravedlnosti, co se týče přepočtu hlasů na mandáty. Vyzval proto představitele ODS, aby podpořili návrh změny zákona.

Reklama

Hlavní zprávy