Hlavní obsah

Otec se synem zastřelili v USA muže při běhání. Lidé chtějí spravedlnost

Foto: Profimedia.cz

Páteční protesty v Brunswicku.

Reklama

USA cloumá případ, kdy otec se synem zastřelili pětadvacetiletého Afroameričana.

Článek

Jihoamerický stát Georgie, horké únorové odpoledne. Pětadvacetiletý Ahmaud Arbery si šel zaběhat nedaleko Brunswicku, města, v němž bydlel. Venku ho ale napadla dvojice mužů, padly tři výstřely a mladík se zhroutil k zemi.

K zabití mladého Afroameričana došlo 23. února. Policie nikoho nezatkla, žádná obvinění nepadla. To změnilo až video, které se objevilo minulé úterý. Jde o šestatřicetivteřinový záznam, který ukazuje okolnosti Arberyho smrti. O dva dny později, tedy minulý čtvrtek, došlo k zatčení otce a syna, Gregoryho a Travise McMichaelových.

Foto: Profimedia.cz

Travis a Gregory McMichaelovi.

Dvojice teď čelí obvinění z vraždy a násilného trestného činu. Smrtící kulku vypálil čtyřiatřicetiletý Travis. Jeho otec Gregory, bývalý brunswický vyšetřovatel, se na trestných činech podílel. Momentálně jsou oba drženi v okresní věznici, soudce v pátek uvedl, že o kauci rozhodne jindy.

McMichael starší policii v únoru řekl, že „se synem vzali zbraně a pronásledovali Arberyho ve svém nákladním autě“. Měli údajně za to, že vypadal jako osoba podezřelá v sérii vloupání v sousedství. Proto ho podle McMichaelovy výpovědi konfrontovali, mladík tmavé pleti na ně měl zaútočit, což vedlo k výstřelům – údajně v sebeobraně.

Podle amerického deníku The New York Times, který citoval místní list The Brunswick News, bylo ale v této oblasti evidováno od ledna do smrti Arberyho jen jedno vloupání. A to krádež revolveru z nezamčeného náklaďáku zaparkovaného před domem Travise McMichaela.

Tři prokurátoři, dva odstoupili

Policie zahájila vyšetřování několik dní po vraždě mladého černocha, tedy sedmadvacátého února, a z případu hned odstoupila okresní státní zástupkyně Jackie Johnsonová. Ta tehdy poukázalo na to, že McMichael starší pracoval pro její úřad dlouhá léta jako vyšetřovatel, a to až do loňského května. Právě kancelář Johnsonové pak byla nařčena z toho, že policii navedla, aby McMichaelovy nezatýkala – CNN to řekli dva místní policejní komisaři. Johnsonová to odmítla s tím, že se policisté vymlouvají.

Policejní zpráva, kterou získal na začátku dubna list Brunswick News, byla postavená z velké části jen na výpovědi Gregoryho McMichaela. Ten tehdy mimo jiné uvedl, že se jeho syn Travis pral s Ahmaudem Arberym o pušku. Po Johnsonové převzal v dubnu případ okresní státní zástupce George Barnhill z Waycrossu – ten usoudil, že není důvod pro zatčení McMichaelových. Uvedl navíc, že jednali v souladu se zákony Georgie a že jejich kroky byly „naprosto legální“. Později Barnhill z případu po nátlaku Arberyho rodiny taktéž odstoupil – ukázalo se, že jeho syn je bývalý kolega McMichaela staršího. Zhruba v polovině dubna se případu ujal třetí prokurátor Tom Durden.

Vyšetřování, které postupovalo kupředu do té doby jen velmi pomalu, nabralo rychlý spád pátého května – minulé úterý, kdy se objevilo ono video, které zveřejnilo místní rádio na svých webových stránkách. A tiché hlasy, které volaly po spravedlnosti pro mladého Afroameričana, najednou nabraly na síle. Případ převzal Úřad pro vyšetřování v Georgii (GBI), Durden uvedl, že o tom, zda má být na McMichaelovy podána žaloba, rozhodne velká porota.

#IRunWithMaud

Minulý čtvrtek GBI McMichaelovy zatkla. A ačkoliv v Brunswicku se už dříve opatrně protestovalo (kvůli koronavirovým opatřením byly možnosti omezené), minulý pátek – v den nedožitých šestadvacátých narozenin Ahmauda Arberyho – vyrazili lidé zhruba na tříapůlkilometrový běh na vyjádření solidarity se zabitým Američanem. V amerických jednotkách délky to je 2,23 míle – lidé tak odkazovali na datum, kdy byl Arbery zastřelen. Na sociálních sítích sdílely hashtag #IRunWithMaud tisíce lidí.

Třeba v Gainesville na Floridě se běžel vyloženě protestní běh. Na podporu Arberyho se v ulicích floridského města sešla skupina lidí s transparenty. „Musí zaplatit za to, co udělali, musí být učiněna spravedlnost. Potřebujeme pro něj spravedlnost a pro další mladé muže a ženy, kteří se stali oběťmi zločinu a nikdo se za ně nepostavil,“ řekla místní televizi WCJB organizátorka Heather Bennettová.

A po spravedlnosti pro dalšího člověka tmavé pleti, jehož neozbrojeného zastřelili jen tak na ulici, volají i známé osobnosti. Na Instagramu hudebníci Jay-Z, Alicia Keys, Meek Mill a Yo Gotti podle CNN v neděli zveřejnili psaní adresované prokurátorovi Durdenovi, státnímu prokurátorovi Chrisi Carrovi i guvernéru Georgie Brianu Kempovi. „Jako společnost již nemůžeme předstírat, že rasové nerovnosti, které jsou ve všech aspektech našich životů, nevedou neustále směrem dolů k chudobě, násilí a smrti,“ píše se v dopise.

K případu se vyjádřil i americký prezident Donald Trump. „Viděl jsem to video a je to velmi, velmi znepokojivé,“ komentoval v pátek vývoj Trump. Podle televize CNN dodal, že v Georgii je policie velmi schopná a že si je „jistý, že zjistí, co se přesně stalo“.

„Rétorika Bílého domu dává lidem povolení“

Právě Trump, respektive Bílý dům, má podle starostky georgijské Atlanty Keishy Lance Bottomsové na takových incidentech svůj podíl. „Láme mi to srdce. Je rok 2020 a toto bylo lynčování afroamerického muže. Myslím na jeho rodinu, ale znovu si myslím, že je to součást většího problému, který v této zemi máme. Myslím si, že rétorika, jež vychází z Bílého domu, dává lidem, kteří jsou náchylní k rasismu, povolení konat takto očividným způsobem, kterého bychom v roce 2020 jinak nebyli svědky,“ řekla CNN Bottomsová, jež je členkou Demokratické strany. Za lynčování označil smrt Arberyho pravděpodobný kandidát demokratů na příštího prezidenta Joe Biden.

Podle amerikanisty Kryštofa Kozáka z Institutu mezinárodních studií na FSV UK se dá říci, že rétorika Bílého domu i Donalda Trumpa u bílých nacionalistů rezonuje. „Ti v Americe existovali už odpradávna a nějakým způsobem existují i dodnes,“ objasnil Kozák.

„Je zajímavé vidět celou tu událost v historickém kontextu, protože těch incidentů, kdy je Afroameričan obětí bílých mužů, ať už policistů, nebo samozvané domobrany, je v historii USA celá řada. A víme o nich, protože pokaždé vyvolají velkou bouři nevole jak v komunitě, kde se to stane, tak v širších Spojených státech,“ uvedl pro Seznam Zprávy odborník z Karlovy univerzity.

Připomněl třeba velké protesty v roce 1992 kvůli policejnímu násilí na stavebním dělníkovi Rodney Kingovi. „Bílí policisté byli osvobozeni z toho, že ho brutálně napadli. Nebo třeba nedávné protesty ve Fergusonu,“ zmínil Kozák nepokoje v missourském městě kvůli zabití Afroameričana Michaela Browna policistou. „Ta historická linka je tam až příliš jasná,“ dodal odborník.

Foto: Profimedia.cz

Protestující ve Fergusonu volali „ruce vzhůru, nestřílejte“. Michael Brown, osmnáctiletý mladík tmavé pleti, měl totiž podle svědků ruce vzhůru, když ho policista Darren Wilson zastřelil.

Kozák: „Až příliš často se to po čase vrátí do starých kolejí“

Ačkoliv teď protestující volají po změně a spravedlnosti, žádaná proměna systému nejspíš nepřijde. „Každá tato událost se vždycky dostane na titulní strany veřejné debaty a všichni říkají, že to je naposledy, že jde o ten impulz pro definitivní změnu. Vzniknou hnutí a iniciativy pro to, aby se to už dále nedělo. Až příliš často se to ale po čase vrátí do starých kolejí a incident podobného typu opět vypluje na povrch,“ popsal amerikanista Kozák.

„To je zajímavá paralela s násilím způsobeným zbraněmi ve školách. Po každém takovém útoku je vlna protestů volajících po tom, aby se to příště nestalo, ale úmrtí ve školách stále pokračují,“ připustil expert. „Je potřeba uvažovat o tom, jak a proč ti lidé přemýšlejí stále v rámci předsudků. A proč je kultura zbraní a násilí do americké společnosti tak zarytá. Čím více lidí to pochopí, tím víc se debata posune na věcnější úroveň,“ vysvětlil Kozák.

Americká společnost je ale v tomto ohledu vnitřně rozdělená. „Strana těch ‚kulturně bílých nacionalistů‘, milovníků zbraní a podvědomých rasistů je velmi hluboce zakořeněná, má svou mytologii. Ty lidi je proto velmi těžké přesvědčit o opaku,“ uzavřel Kryštof Kozák.

Reklama

Související témata:

Doporučované