Hlavní obsah

Senát čeká hlasování o kandidátce do Nejvyššího soudu, Trump už chystá oslavu

Foto: Profimedia.cz

Amy Coneyová Barrettová během slyšení před americkým Senátem v říjnu 2020.

Reklama

Senát, ve kterém mají většinu republikáni, by měl schválit nominaci Donalda Trumpa na post soudkyně Nejvyššího soudu USA. Prezident vybral konzervativní soudkyni Amy Coneyovou Barrettovou a už chystá oslavu na její počest.

Článek

„Má nepřekonatelnou kvalifikaci a její práci není co vytknout,“ vysvětlil nominaci Amy Coneyové Barrettové americký prezident. „Měla by být schválena přímočaře a hbitě, mělo by to být velmi snadné,“ dodal Donald Trump. O Barrettové bude Senát rozhodovat přesně měsíc po oznámení nominace, nahradit má zesnulou liberální soudkyni Ruth Bader Ginsburgovou. Soudkyni známou jako „RBG“ do Nejvyššího soudu Spojených států amerických nominoval prezident Bill Clinton.

K potvrzení nominace Barrettové je zapotřebí prostá většina horní komory kongresu, tedy 51 hlasů. Přestože se očekává, že se všichni demokratičtí senátoři postaví proti Coneyové Barretové, republikáni mají podle NBC dostatek hlasů pro potvrzení Trumpovy nominace. Republikání aktuálně v Senátu drží 53 křesel, podle serveru Politico bude pro prezidentovu nominantku hlasovat 52 senátorů.

Republikánská senátorka Lisa Murkowská zastupující Aljašku přes víkend změnila názor a oznámila, že bude hlasovat pro nominaci, přestože dříve vyjádřila nesouhlas s doplněním soudu tak krátce před volbami. Senátorka Susan Collinsová ze stejné strany zastupující stát Maine, která bude usilovat o znovuzvolení, naopak uvedla, že pro Coneyovou Barrettovou hlasovat nebude, uvádí NBC. „Myslím si, že není spravedlivé ani konzistentní, abychom v Senátu o schválení hlasovali před volbami,“ uvedla Collinsová.

Vůdce demokratických senátorů Chuck Schumer zvolený za stát New York uvedl, že potvrzení nominace bude „navždy nenapravitelnou skvrnou na práci této republikánské většiny“. Vyjádřil také pobouření nad tím, že hlasování bude předsedat viceprezident Mike Pence poté, co pět lidí z jeho okolí má pozitivní test na covid-19. Pence ale v pondělí oznámil, že na půdu Senátu nedorazí, informuje server Politico.

Coneyová Barrettová tak výrazně napomůže splnění očekávání části Trumpových voličů. Podle průzkumů z roku 2016 totiž až 25 % voličů současného amerického prezidenta volilo současnou hlavu státu s cílem dosazení konzervativních soudců nejen do Nejvyššího soudu, ale například i do federálních soudů. Barrettová sice nemůže hlasovat o případech, které již Nejvyšší soud řeší, bude se ale moci zapojit do rozhodování v soudních sporech týkajících se způsobu hlasování v letošních volbách.

Pokud senátoři nominaci Coneyové Barrettové schválí, posílí konzervativní většinu v devítičlenném tribunálu v poměru šesti ku třem. Trump od svého zvolení jmenoval už dva soudce Nejvyššího soudu. V roce 2017 Neila Gorsucha a o rok později Bretta Kavanaugha. Ne všichni konzervativní soudci ale vždy rozhodovali ve všech případech podle očekávání. Například Kavanaugh i Gorsuch, oba považovaní na konzervativní soudce, se v minulosti postavili za práva LGBT komunity.

Soudci amerického Nejvyššího soudu zastávají své funkce doživotně. Ginsburgová byla členkou Nejvyššího soudu přes 27 let.

Americký prezident Donald Trump také oznámil, že chystá v Bílém domě oslavu na počest Amy Coneyové Barrettové. Ceremonie se má konat krátce po vlastním hlasování a Coneyová Barrettová by na ní měla podle stanice CNN složit slavnostní přísahu. Personální šéf Bílého domu Mark Meadows v pondělí uvedl, že oslava, která by se měla konat záhy po hlasování, se nejspíš odehraje ve venkovních prostorech. Zároveň zdůraznil, že bude dělat vše pro to, aby lidé dodržovali minimální rozestupy.

Osmačtyřicetiletá Coneyová Barrettová je od roku 2017 soudkyní federálního odvolacího soudu v Chicagu. Je přitom známá jako konzervativní, silně věřící katolička. Je rovněž známou odpůrkyní potratů. Při slyšení v senátním právním výborů na počátku října řekla, že se chce při rozhodování řídit jen právem a nikoli svými osobními názory.

Reklama

Související témata:

Doporučované