Hlavní obsah

Senát schválil novelu proti nenasytným směnárnám

Foto: Janek Rubeš, Seznam Zprávy

Směnárna na Staroměstském náměstí přišla po reportážích Seznamu o licenci.

Reklama

Klienti směnáren budou moci odstoupit od transakce do tří hodin od směny peněz. U směnárenských automatů bude lhůta pro odstoupení až tři pracovní dny.

Článek

Klienti směnáren budou moci odstoupit od transakce do tří hodin od směny peněz. U směnárenských automatů bude lhůta pro odstoupení až tři pracovní dny. Opatření, které má chránit klienty před nekalými praktikami některých směnáren, dnes schválil Senát. Novelu směnárenského zákona nyní dostane k podpisu prezident.

Opatření se kvůli možným spekulacím má vztahovat jen na částky do 1000 eur. Předloha zavádí také pravidlo, že pokud směnárna poskytne v souvislosti se směnou doplňkovou službu, bude moci klient odstoupit i od této služby.

„Nejen zahraniční turisté ocení možnost do tří hodin odstoupit od nevýhodného nákupu bez udání důvodu. Ve směnárně a jejím okolí bude navíc možné vystavit jen jeden kurzovní lístek, aby nedocházelo k matení zákazníků nepřehlednou změtí kurzů a nabídek," uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Podívejte se, kolik si za výměnu peněz účtuje Letiště Praha:

Za jedno euro na letišti ve směnárně dostanete 19 korun, v kavárně 24.Video: Seznam Zprávy

Informace o právu na odstoupení od transakce bude na stvrzence ze směnárny uvedena na prvním místě. Na dokladu o transakci bude také muset být uvedena webová stránka České národní banky, kde budou uvedeny informace o právech zákazníka.

Asociace směnáren podle svého dřívějšího vyjádření s návrhem nesouhlasí, označila ho za nesystémový. Také Česká bankovní asociace hodnotila změnu zákona jako nešťastnou. Podle ní ohrozí poskytování směnárenských služeb v bankách. Banky budou muset podle asociace vynakládat miliony až desítky milionů korun na úpravy IT systémů zpracovávajících směnárenské operace.

Proti novele, kterou v hlasování podpořilo 37 z 57 přítomných senátorů, se postavil také předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil. Pokud by se novela vztahovala třeba na pekárny, umožňovala by zákazníkovi vrátit v jedné prodejně zakoupený balený chléb, pokud by zjistil, že je v jiné prodejně levnější, podotkl Vystrčil.

Novela také zpřísňuje pravidla pro inzerci výhodnější nabídky kurzů, evidenční povinnosti směnáren a vymezuje hranici mezi provozováním směnárenské činnosti a poskytováním platebních služeb.

Tématu podvodných směnáren se dlouhodobě věnuje pořad Honest Guide.

Reklama

Související témata:

Doporučované