Hlavní obsah

Senát USA schválil zákon o lidských právech Hongkongu. To je naše věc, ohradila se Čína

Foto: Twitter.com/MarketingEds

Dění v hongkongských ulicích je nejdramatičtější za pět měsíců trvání krize v bývalé britské kolonii.

Reklama

Senát Spojených států ve středu jednomyslně schválil zákon, jehož cílem je chránit lidská práva v Hongkongu před protidemokratickým jednáním. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Napětí v Hongkongu se mezitím každým dnem stupňuje. Na Polytechnické univerzitě stále zůstává zhruba stovka demonstrantů bez šance na útěk.

Zákon o lidských právech a demokracii v Hongkongu nyní musí ještě schválit Sněmovna reprezentantů, která již dříve přijala vlastní verzi dokumentu. Obě komory Kongresu se pak musí shodnout na konečné verzi zákona, který pak musí schválit prezident.

Hongkongská vláda vyjádřila podle místního rozhlasu RTHK obavy, že nejnovější události mohou ohrozit konání místních voleb, které jsou plánovány na neděli. Odložení či zrušení voleb by ale mohlo protesty dál zesílit, píše BBC.

Náměstek čínského ministra zahraničí Ma Čao-sü si v reakci na krok senátu předvolal Williama Kleina, který má na velvyslanectví Spojených států na starosti politické záležitosti. Ma Kleinovi sdělil, že Hongkong je vnitropolitickou záležitostí Číny, a vyzval USA, aby svými komentáři k dění v Hongkongu přestaly zasahovat do vnitřních záležitostí Číny, uvedlo podle Reuters v prohlášení čínské ministerstvo zahraničí.

Čínský velvyslanec v Londýně Liou Siao-ming z toho obvinil některé země už v pondělí. „Americká Sněmovna reprezentantů schválila takzvaný Zákon o lidských právech a demokracii v Hongkongu, kterým očividně zasahuje do záležitostí Hongkongu, což jsou vnitřní záležitosti Číny,“ dodal s tím, že i britská vláda zveřejnila zprávy s nevhodnými poznámkami ohledně Hongkongu.

Na obléhané univerzitě v Hongkongu zůstává ještě stovka studentů

Na Polytechnické univerzitě v Hongkongu, kterou minulý týden obsadilo několik set studentů na protest proti místní vládě, zůstává stále zhruba stovka demonstrantů. Podle agentury AP to dnes novinářům řekla správkyně Hongkongu Carrie Lamová. Uvedla také, že 400 demonstrujících z univerzity policie zatkla. Do areálů hongkongských univerzit se v minulém týdnu přesunuly prodemokratické protesty, které se v Hongkongu konají od června.

Lamová ve středu oznámila, že areál Polytechnické univerzity opustilo 600 protestujících, včetně asi 200 nezletilých. Lidé mladší 18 let podle Lamové nebyli zatýkáni, ale policisté je legitimovali a mohou být stíháni později. Policie uvedla, že za posledních 24 hodin zatkla v Hongkongu 1 100 lidí, které obvinila z výtržnictví nebo držení „pouličních zbraní“. Od vypuknutí nepokojů podle vyjádření policie zadržela přes 5 500 lidí. Do nemocnic bylo podle zdravotnických úřadů převezeno 280 lidí.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček v úterý na Twitteru uvedl, že Peking by měl respektovat autonomii Hongkongu a s protestujícími obyvateli vést dialog. Obě strany by se podle něj měly zříci násilí. Bývalá britská kolonie se pod čínskou správu vrátila v roce 1997 a v současnosti je spravována podle principu jedna země, dva systémy.

Policisté se přestrojují za zdravotníky

Pochmurná nálada na univerzitě kontrastuje se vzrušením, které tam převládalo ještě před několika dny, kdy se demonstranti chystali na střet s policií.

Podle agentury AP byl do univerzitního areálu vpuštěn tým zdravotnických záchranářů, aby zraněné demonstranty ošetřil. Přinesl pro ně i nouzové přikrývky. Na centrálním prostranství kampusu je z nich sestavený obrovský nápis SOS vytvořený z růžových, modrých a žlutých ručníků.

Později se ale ukázalo, že v sanitkách na aktivisty čekají policisté, kteří se je chystají zatknout. Takové jednání je podle některých válečným zločinem a porušuje Ženevské úmluvy, ve kterých „článek 85 zakazuje proradné použití ochranných symbolů uznaných Ženevskými úmluvami“. Podle jiných hlasů se ale na situaci v Hongkongu ženevské konvence nedají aplikovat, poněvadž se nejedná o mezinárodní konflikt.

Policie obklíčila Polytechnickou univerzitu se zabarikádovanými studenty a aktivisty o víkendu ve snaze protestující pozatýkat. Několika z nich se v pondělí podařilo uprchnout s pomocí provazových žebříků a následně na motocyklech, na kterých pro ně přijeli jejich příznivci. Řadu z nich ale při tom policie zatkla. Server BBC napsal, že zatčení by mohli být obviněni z organizovaného výtržnictví, za které hrozí až desetiletý trest vězení.

Na sociálních sítích se v úterý také objevilo video z vlakového nádraží, na kterém je vidět, jak hongkongská policie nakládá spoustu spoutaných aktivistů do vlaku. Ten jede neznámo kam, mnozí se ale strachují, že cílovou stanicí mohou být podobné tábory jako ty, ve kterých v Sin-ťiangu končí Ujgurové.

Hnutí Anonymous se nabouralo do čínských webových stránek

Protičínské aktivity se rozhodla podpořit hackerská skupina Anonymous. Podle Activist Post se hackeři dostali k vládním souborům včetně uživatelských jmen, čísel mobilních telefonů, e-mailových adres, hesel do databází, IP adres a dalších. Ty zveřejnili na serveru Vigilante.pw.

Je to součástí iniciativy, kterou hackeři nazvali OpHongKong, a slibují, že tyto akce budou pokračovat, dokud nebudou splněny požadavky obyvatel Hongkongu.

Aaron Kehel z webu Activist Post hovořil e-mailem se zástupcem hnutí. Ten mu údajně sdělil, že decentralizovaný kolektiv Anonymous zahájil projekt „OpHongKong“ kvůli eskalaci násilí proti protestantům v Hongkongu a za to, co Čína dělá muslimským Ujgurům v koncentračních táborech.

Reklama

Doporučované