Hlavní obsah

Senátní volby nám nejdou, přiznal zklamaný Babiš. A hned našel řešení

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Andrej Babiš čekal pět senátorů, neúspěch se mu vysvětlovat nechtělo (video: Lucie Stuchlíková).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Radost z úspěchu v krajských volbách vystřídalo po druhém kole senátních voleb ve štábu hnutí ANO zklamání.

Článek

Než Andrej Babiš přijel v sobotu odpoledne do volebního štábu svého hnutí ANO, musel ho jeho vlastní PR tým trochu přemlouvat.

Šéfovi strany, která až dosud suverénně procházela všemi volbami, se nechtělo vysvětlovat, proč se z jeho čtrnácti kandidátů probojovali do Senátu jen tři.

„Senátní volby jsou pro nás specifické. Dá se říci, že se nám nedaří. Je to o osobnostech a my se nad tím musíme zamyslet," uvedl viditelně rozladěný Babiš. Čekal prý pět senátorů a současný stav se „rozhodně nedá označit za úspěch".

Jen několik minut po strohé tiskové konferenci ale přišel Babiš s jednoduchým řešením, jak neúspěch ANO vyřešit. Senát by se podle něj mohl zrušit.

„Senát je de facto zbytečný, zpomaluje legislativní proces, stojí 600 milionů korun ročně a navíc ztratil kompetenci volit prezidenta. Na Slovensku například horní komora není,“ řekl Babiš deníku Právo.

Zklamaná Válková opustila štáb

Vedení hnutí nepříjemně překvapilo, že propadli i favorité, na které se sázelo - například žokej Josef Váňa nebo bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková. Ta byla v sobotu jedinou neúspěšnou kandidátkou, která přišla mezi novináře. Nakonec ale nevydržela a volební štáb opustila ještě předtím, než byly sečteny všechny hlasy.

"Samozřejmě, že je to zklamání. Vždycky počítáte, že budete mít úspěch i v tom druhém kole - a já bych byla dobrou senátorkou," uvedla Válková. Mimo kamery si pak postěžovala, že ji její protivník Ladislav Kos v kampani pomlouval.

Jediný, kdo se v sobotu nefalšovaně radoval, tak byl novopečený senátor za táborský obvod Jaroslav Větrovský. Na úspěchu starosty z Mladé Vožice hnutí ANO mimořádně záleželo - jeho protivníkem totiž byl ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD. Andrej Babiš proto přijel Větrovského osobně podpořit v závěru volební kampaně a proti Mládkovi se ho zastával i na sociálních sítích.

Vyplatilo se - Větrovský získal téměř 60 procent hlasů. Mládka tím dostal do nepříjemné situace. Ministr již dříve řekl, že pokud prohraje, dá mandát k dispozici. Premiér Bohuslav Sobotka ale uvedl, že se touto věcí nebude zabývat.

Reklama

Doporučované