Hlavní obsah

Senátní výbor žádá snížení počtu ruských diplomatů v Česku

Ilustrační snímek.

Reklama

Informace o ruském agentovi, který údajně přicestoval do Prahy a představuje riziko pro starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře, způsobila diplomatickou roztržku mezi Českou republikou a Ruskou federací.

Článek

Senátoři na nejbližším plenárním zasedání projednají usnesení, podle kterého Rusko bezprecedentně zasahuje do vnitřních záležitostí České republiky.

Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost požaduje po české vládě, aby se vůči Rusku ohradila a snížila počet ruských diplomatů v České republice.

Informace týdeníku Respekt o ruském agentovi, který údajně přicestoval do Prahy a představuje riziko pro starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře, způsobila diplomatickou roztržku mezi Českou republikou a Ruskou federací.

Foto: Senát PČR

Usnesení zahraničního výboru Senátu.

„Ruské tajné služby se v nedávné minulosti dopustily věcí, jako byl útok na Skripala. Je to velmi vážné, ověřili jsme si to u Bezpečnostní informační služby a ta potvrdila, že to není jenom plácnutí do vzduchu, abychom reagovali na nějaké pasti nebo provokace ze strany Ruské federace,“ řekl Seznam Zprávám o usnesení zahraničního výboru senátor a starosta Vrchlabí Jan Sobotka (nestraník za STAN).

„Za sebe jako komunálního politika musím říct, že je to zásah do našich demokratických principů,“ dodal Sobotka.

Moskva mírní napětí

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová dnes v rozhlasové stanici Echo Moskvy řekla, že si Moskva nepřeje vyostřovat vztahy s Českou republikou.

Učinila tak podle agentury RIA Novosti při komentování posledních událostí, včetně obvinění ruských diplomatů z přípravy atentátu na pražské politiky. V takovém případě by česká strana měla podle ruské mluvčí předložit konkrétní důkazy.

„Velice bychom si to nepřáli, děláme vše, aby tomu tak nebylo,“ odpověděla Zacharovová na otázku, zda lze nyní vztahy mezi Moskvou a Prahou pokládat za napjaté.

Údiv podle ní budí dění v českých médiích a počínání řady českých politiků. V daném případě se podle mluvčí jedná o jakési nekonečné a uměle vytvářené problémy. Příslušné složky a úřady by podle ní měly předložit faktické důkazy, anebo popřít některá tvrzení.

Týdeník Respekt minulý týden napsal, že pracovník ruských tajných služeb údajně vybavený jedem ricin přicestoval před třemi týdny s diplomatickým pasem. České bezpečnostní složky podle Respektu vyhodnotily jeho přítomnost jako bezpečnostní riziko pro pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09).

Policejní ochranu má i starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný, který se dostal do přímé mediální konfrontace s Moskvou kvůli záměru postavit pomník vlasovcům. Kolář popudil představitele Ruské federace odstraněním sochy maršála Koněva a primátor Hřib je spojován s přejmenováním bývalého náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova, zavražděného opozičního politika.

Agent na letišti

Ruské velvyslanectví v pondělí v nótě uvedlo, že útoky na Rusko a jeho zastupitelský úřad v Praze jsou nepřípustné. Článek v Respektu označilo za nehorázné a lživé pomluvy a součást diskreditační kampaně v českých médiích. České Ministerstvo zahraničí prostřednictvím mluvčí Zuzany Štíchové označilo nótu za nepatřičnou, protože se v ní ambasáda ohrazuje proti svobodě médií. Ministerstvo zaslalo ruské ambasádě vlastní nótu.

„V odpovědi stojí, že v ČR dodržujeme a ctíme svobodu tisku a zákaz cenzury podle Listiny základních práv a svobod,“ uvedla Štíchová.

České ministerstvo a ruská ambasáda se neshodnou ani na tom, zda do Prahy vůbec přicestoval nějaký ruský diplomat.

„Je faktem, že zhruba před třemi týdny se ze služební cesty do Prahy vrátil řádně akreditovaný ruský diplomat, kterého jeho kolegové skutečně vyzvedli na letišti. K detailům se Ministerstvo zahraničí vyjadřovat nebude, to je otázka na tajné služby,“ řekla dnes k záležitosti Štíchová.

Podle ruského velvyslanectví se ale nic takového nestalo. „Od poloviny března t. r. ani jeden z diplomatických pracovníků Velvyslanectví Ruské federace v České republice nepřicestoval na pražské letiště,“ uvedla ambasáda na Twitteru.

Zdeněk Hřib, Ondřej Kolář i Pavel Novotný potvrdili, že mají policejní ochranu, která trvá už několik týdnů.

Reklama

Související témata:

Doporučované