Hlavní obsah

Senátor Czernin chce kandidovat na předsedu TOP 09

Tomáš Czernin.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Předsedou strany TOP 09 by mohl být Tomáš Czernin, který dnes oznámil svou kandidaturu. Vadí mu, že současný šéf TOP 09 Jiří Pospíšil kombinuje mandát europoslance a předsedy strany.

Článek

Senátor a místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin se rozhodl kandidovat na předsedu strany. Informaci zveřejnil na svém facebookovém profilu. Czernin by tak mohl nahradit současného předsedu Jiřího Pospíšila. Strana bude volit nového lídra na listopadovém sněmu.

Současný předseda Jiří Pospíšil podle Czernina splnil svou úlohu tím, že stranu dovedl k úspěchu v eurovolbách. Rozhodl se ale, že svoji hlavní roli bude zastávat v Evropském parlamentu. Pospíšil je navíc pražským zastupitelem, což je podle senátora, který se chystá kandidovat na předsedu TOP 09, „neslučitelné a nekompatibilní“.

„Předseda by měl pro stranu pracovat sedm dní v týdnu, čtyřiadvacet hodin denně – pokud možno. A já jsem na to připraven,“ řekl Czernin Seznamu.

Czernin uvedl, že chce, aby strana byla více viditelná a lákavá pro voliče. Měla by také zdůraznit hodnoty, na kterých byla založena. „Strana musí vstupovat do spojenectví s dalšími stranami, které si uvědomily, do čeho se tato země blíží. Tato země se stala cílem jistého oligarchy, který si myslí, že si může naši zemi přivlastnit, a dělá to za cenu toho, že si kupuje voličské hlasy,“ uvedl Czernin.

„Chci zvýšit voličskou přitažlivost a politickou váhu TOP 09 jejím unikátním programem proevropské konzervativní strany. Chci se soustředit na zásadní priority České republiky. V době ‚postbabišovské’ budeme muset dohnat stagnaci ve všech oblastech modernizace a konkurenceschopnosti země, které vláda zanedbala,“ napsal Czernin v pátek na Facebooku.

Vyjádření předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila. Video: Seznam Zprávy

Pospíšil: Straně neprospívá, když si budeme posílat vzkazy přes média

Jiří Pospíšil Seznamu řekl, že rozhodnutí Czernina plně respektuje. Je podle něj dobře, pokud bude na podzimním sněmu do vedení strany kandidovat více členů.

Pospíšil se jako předseda strany podle jeho slov snaží, aby TOP 09 působila navenek jednotně. Czerninovu kritiku ohledně jeho neslučitelných funkcí nechtěl komentovat „Myslím si, že straně ubližuje a neprospívá, pokud si takto přes média budeme posílat vzkazy. Mně jde opravdu o budoucnost TOP 09, o to, aby opět byla silnou stranou,“ uvedl Pospíšil.

Výsledek strany ve volbách do Evropského parlamentu podle Pospíšila jej oprávňuje, aby kandidoval do vedení strany. Na jakou funkci to nakonec bude, chce ale nejprve sdělit ostatním členům.

„Jsem velký podporovatel spolupráce s hnutím STAN a s ostatními proevropskými demokratickými stranami. Zajímá mě, zda to tak vnímají i moji kolegové. Pokud ano, tak na funkci do vedení budu kandidovat,“ popsal své záměry předseda TOP 09.

Reklama

Doporučované