Hlavní obsah

Trump ji posměšně nazval Pocahontas, indiánské předky ale má. Bude Warrenová jeho vyzývatelkou v další volbě?

Testy DNA ukázaly, že nepatrnou stopu indiánských genů Warrenová skutečně má.Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Trump o Warrenové mluvil jako o „Pocahontas“, a zesměšňoval tak její tvrzení o tom, že má indiánské předky. Demokratická senátorka proto v pondělí zveřejnila výsledek testů DNA. Podle komentátorů může jít i o vzkaz, že se v roce 2020 Trumpovi postaví v boji o Bílý dům.

Článek

Americká senátorka Elizabeth Warrenová zveřejnila výsledky testů svojí DNA, které mají dokazovat, že mezi jejími předky jsou domorodí obyvatelé Ameriky. Postavila se tak útokům amerického prezidenta Donalda Trumpa, který o ní několikrát posměšně hovořil jako o indiánce Pocahontas – a zesměšňoval tak její tvrzení o předcích.

Warrenová bude ještě letos obhajovat křeslo v americkém Senátu. Komentátoři některých amerických i zahraničních listů ale mají jasno – demokratka Warrenová opatrně naznačuje, že se hodlá postavit Trumpovi v prezidentské volbě v roce 2020. Server Politico dokonce píše, že zveřejnění výsledků testu DNA takovýmto způsobem „maže jakékoliv pochybnosti” o plánech Warrenové na prezidentskou kandidaturu. Ta už dříve uvedla, že souboj o Bílý dům vážně zvažuje.

Podle politického zpravodaje amerického deníku New York Times Jonathana Martina tak dává Warrenová najevo, že hodlá bojovat proti jakékoliv lživé očerňovací kampani. Ta podle deníku Guardian například v roce 2004 poškodila demokratického kandidáta na prezidenta Johna Kerryho. Jeho oponentem byl někdejší prezident George Bush mladší.

Někteří republikáni tehdy bez důkazů zpochybnili Kerryho mnohačetné vojenské zásluhy z bojů ve Vietnamu. Za tímto účelem vznikla dokonce politická skupina složená z veteránů vietnamské války s názvem „Swift Boat Veterans For Truth”. Pro očerňovací politickou kampaň založenou na lžích a osobních útocích se tak ve Spojených státech vžil termín „swiftboating”.

Jak to všechno začalo?

Warrenová patřila při prezidentských volbách v roce 2016 k nejhlasitějším podporovatelkám Hillary Clintonové. Její tehdejší protikandidát Trump to nenechal bez povšimnutí a zpochybnil dřívější senátorčino tvrzení, že mezi jejími předky jsou skutečně domorodí obyvatelé Severní Ameriky. Posměšně pak o ní dokonce hovořil jako o legendární indiánce Pocahontas.

Do Warrenové se takto opřel několikrát, a to i při výkonu svého prezidentského úřadu. Jako o „Pocahontas” o ní mluvil i na ceremonii připomínající válečné veterány z indiánského kmene Navajo. Letos v červenci se pak Trump dokonce vsadil, že věnuje milion dolarů na jakoukoliv charitu, pokud Warrenová dokáže svůj indiánský původ.

Warrenová nenechala výzvu bez odpovědi. Genetický test si nechala provést profesorem Carlosem Bustamantem ze Stanfordovy univerzity. A jeho výsledek ukázal, že Warrenová skutečně měla mezi předky v 6. až 10. generaci domorodé obyvatele.

S původem Warrenové se však pojí ještě jedna kontroverze – v minulých letech byla nařčena, že ho záměrně využívá k rychlejšímu kariérnímu postupu na univerzitách Harvard a Cambridge. Byla tu vedena jako „Native American“, tedy jako Američan hlásící se k původním obyvatelům Spojených států. Kritici říkají, že jen využila své nepatrné příslušnosti k etnické menšině, aby získala na univerzitách lepší pozici.

Trumpa nezastavil ani Obamův rodný list

„Fakta dokazují, že rozhodně ve svém rodokmenu máte předky z řad původních obyvatel Ameriky,” uvedl Bustamante podle agentury AP. Podle analýzy, kterou vypracoval deník Boston Globe, to znamená, že její DNA je „indiánská” v poměru 1:32 až 1:1024. Trumpa proto vyzvala, aby svůj závazek splnil.

„Máte snad problémy s pamětí? Měli bychom zavolat doktora?“ ptala se Trumpa na Twitteru Warrenová, která jej vyzvala k zaslání zmíněného milionu organizaci indiánských žen.

A jaká byla Trumpova reakce? Výzvu Warrenové zpochybnil a prohlásil, že slib nikdy nevyřkl. Poradkyně prezidenta Trumpa Kellyane Conwayová pak uvedla, že test DNA je „pseudovědecký”.

Kritika se na Warrenovou snesla i od některých zástupců americké kmenové komunity. Podle nich nelze počítat etnický původ jen na procenta v genetickém kódu.

Právě proto v amerických médiích panují pochybnosti o tom, zda může být podobně vedená kampaň vůči Trumpovi vůbec efektivní. Úřadující americký prezident už v minulosti zpochybňoval americkou národnost svého předchůdce Baracka Obamy. A pokračoval v tom i poté, co Obama zveřejnil rozsáhlou kopii svého rodného listu.

Reklama

Doporučované