Hlavní obsah

Senioři nakupují ráno, říkají obchodníci. Ale dvouhodinovku dodržují

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

V prodejnách potravin, drogeriích a lékárnách smějí ode dneška být mezi 10:00 a 12:00 jen zákazníci starší 65 let. Nařizuje to mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví proti šíření nového typu koronaviru. Obchodníci se přizpůsobili, ale nad opatřením nejásají.

Článek

„Od zítřka (čtvrtka) od deseti do 12 hodin nakupují v potravinách jen důchodci,“ shrnul premiér Andrej Babiš smysl opatření.

Zákazníci i obchodníci se nařízením řídí, ale řadě z nich to přináší komplikace. První reakce z terénu ohledně znepřístupnění obchodů mezi 10 a 12 hodinou pro všechny osoby pod 65 let přišly z oblasti autodopravy od řidičů nákladních vozů. Ti musejí dodržovat povinné přestávky, které jim často vycházejí právě do seniorské dvouhodinovky.

„Vstávají ve čtyři ráno a v období mezi 10. a 12. hodinou je obvyklá doba pro svačiny nebo obědy řidičů, kteří jsou nyní omezeni zavřenými restauracemi a musí se spoléhat na nákupy v obchodech. Nyní nemají v této době do obchodů přístup. Je třeba mít na paměti, že s velkým vozem se nedá také všude zastavit,“ sdělila generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Eva Svobodová.

K současné situaci však dodává, že z jejího pohledu se zatím mladší lidé snaží přizpůsobit. Ať už řidiči, nebo majitelé venkovských prodejen, kde v daný moment není žádný jiný zákazník přítomen. „Jsme rádi, že lidé využívají zdravý selský rozum,“ dodala Svobodová.

Podle tiskové mluvčí řetězce Lidl Zuzany Holé dvě hodiny nákupů, které jsou vyhrazené pouze pro starší občany, hlídají u vstupu pracovníci bezpečnostní služby. Podle dnešního sledování zákazníci možnost nákupu využívají.

„Můžeme potvrdit, že tento čas ke svým nákupům starší zákazníci skutečně využívali. V ojedinělých případech jsme se dnes setkali s tím, že někteří ze zákazníků neměli žádnou ochranu nosu ani úst, na což jsme je upozornili,“ informovala Holá.

Šéf ústředního krizového štábu Roman Prymula řekl, že opatření ale nezakazuje starším občanům do obchodu jít i mimo vyhrazenou dobu. „Ale mimo tyto hodiny by do obchodů chodit neměli, protože tím ohrožují sami sebe. Šli by tam s tím, že budou riskovat vlastní zdraví,“ konstatoval.

Šéf marketingu skupiny Coop Lukáš Němčík se domnívá, že vyhrazený čas na nákupy seniorů nebyl zvolen nejšťastněji. „Většina seniorů chodí nakupovat ráno a i dnes se tak chovala. Navíc mnoho malých prodejen má polední přestávky nebo zkrácené otevírací doby. Mohou mít tak v daný čas zavřeno,“ vysvětlil Němčík.

Také se obává, že by dané opatření mohlo nahrát zahraničním řetězcům. „U nás je většina nákupů dopoledne a u nich odpoledne. Může se tak stát, že zákazníci ze strachu o uzavřenou prodejnu půjdou raději do řetězce odpoledne. Pokud se zákazníci přesunou, dopady na naše prodejny mohou být velké, pokud nikoliv, situace zůstane pravděpodobně stabilní,“ dodává šéf marketingu za skupinu Coop.

Nařízení podle ČTK neopomíjejí ani menší prodejci. Jeden z obchodů vlastněný Asiaty vyvěsil ceduli, že ode dneška je 10:00 až 12:00 čas vyhrazený „pro naše milé spoluobčany starší 65 let“. V prodejně měli pro zákazníky rovněž zdarma připravené ochranné roušky. Na dotaz, zda mají roušky také k prodeji, odpověděli, že ne.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) informoval, že vláda doporučila všem provozovatelům maloobchodních prodejen dezinfikovat nákupní košíky po každém použití. „Stejně tak kliky, madla, dveře, a to alespoň jednou za hodinu,“ uvedl.

Podle statistické ročenky žilo v Česku na konci roku 2018 mírně přes dva miliony lidí starších 65 let. Tvořili zhruba 19,6 procenta obyvatelstva Česka.

Reklama

Doporučované