Hlavní obsah

Které obchody mají otevřeno a kde teď najdete zavřené dveře

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

V následujícím přehledu zjistíte, do kterých obchodů se můžete i nyní vydat na nákup a naopak návštěvu kterých je nutné odložit na pozdější dobu.

Článek

Co všechno je zavřené?

Obchody

Pokud se chystáte na nákup, seženete nyní jen ty nejnutnější věci. Od soboty 14. března 6:00 až do úterý 24. března 6:00 jsou zavřeny všechny obchody kromě těchto:

Obchody s potravinami

Lékárny

Drogerie

Pet centra, a to jak prodejny malých domácích zvířat, tak prodejny s krmením a dalšími potřebami

Optiky

Prodej časopisů, novin a tabákových výrobků

Prádelny a čistírny

Benzinové pumpy

Obchody s výpočetní a telekomunikační technikou, spotřební elektronikou a výrobky pro domácnost

Internetové obchody fungují, ovšem pouze s dopravou domů

Restaurace

Od soboty 14. března 6:00 do úterý 24. března 6:00 si nedáte žádné jídlo ani pití v provozovnách stravovacích služeb.

Nespadají do toho však provozovny, které neslouží pro veřejnost. Mezi nimi jsou například zaměstnanecké jídelny, jídelny v nemocnicích, ve vězeňských zařízeních a podobně.

Zákaz neplatí pro stánkový prodej rychlého občerstvení, stejně tak si můžete dojít pro jídlo do restaurace, ale pouze za předpokladu, že si jej vezmete s sebou.

Zavřené jsou také provozovny stravovacích služeb v nákupních centrech s prodejní plochou nad 5 000 metrů čtverečních.

Rozvozy jídel nadále fungují, můžete si tedy objednat jídlo domů.

Ačkoli si jídlo či pití můžete zakoupit u okýnek restaurací a stravovacích zařízení, raději se tomu vyhýbejte kvůli většímu shlukování osob.

Herny a kasina

Všechny bez výjimek jsou zavřené.

Sportovní centra

Otevřená jsou pouze ta vnitřní a venkovní sportoviště, kde se ve stejnou dobu pohybuje maximálně 30 lidí. Nicméně některé z nich se z bezpečnostních důvodů rozhodla pro úplné uzavření.

Zavřené jsou všechny posilovny, bazény, koupaliště, wellness služby, sauny, solária.

Zrušeny jsou také sportovní akce nad 30 osob.

Kultura a volný čas

Zavřené jsou všechny příspěvkové organizace Ministerstva kultury, do čehož spadají některé galerie, knihovny, muzea nebo památkové objekty jako třeba hrady a zámky. Pokud se na jednom místě v jednu chvíli pohybuje více než 30 osob, jsou zakázány také tyto akce: umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce. Dále to jsou jiná shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, trhy a veletrhy a vzdělávací akce.

Mnoho pořadatelů však tyto akce ruší bez ohledu na počet možných návštěvníků.

Vzdělávací instituce

Zavřené jsou všechny vzdělávací instituce. V první fázi proběhlo přerušení výuky na základních, středních, vyšších a vysokých školách stejně jako na učilištích. Nyní je přerušena výuka také na základních uměleckých a jazykových školách. Zrušeno je také jednoleté pomaturitní studium jazyku. Děti se nedostanou ani do zájmových vzdělávání ve školských zařízeních.

Mateřské školy jsou zatím otevřené, leč postupně se zavírají i ony. Na rodiče dětí, u kterých o uzavření MŠ rozhodl zřizovatel, se vztahuje stejné ošetřovné jako u dětí starších.

Denní stacionáře

Všechny bez výjimek jsou zavřeny.

Kadeřnictví a kosmetické salony

Všechny bez výjimek jsou zavřeny.