Hlavní obsah

Separatisté vyhlásili v Doněcku nový stát Malorusko, podpora ale nepřichází

Separatisté z východu Ukrajiny vyhlásili nový stát MaloruskoVideo: AP

 

Reklama

Proruští radikálové k Malorusku přičlenili 19 z 24 ukrajinských regionů a „dosavadní” hlavní město Kyjev. Luhansk už nabídku odmítl.

Článek

Proruští radikálové ze samozvaných východoukrajinských lidových republik v úterý vyhlásili stát Malorusko, k němuž přičlenili 19 z 24 ukrajinských regionů a „dosavadní” hlavní město Kyjev. Oznámila to ruská agentura TASS. Součástí mají být ukrajinské oblasti od západní Lvovské až po Donbas na východě. Hlavním městem nového „federálního státu", jehož ústava se prý chystá, má být Doněck.

„My, zástupci bývalých ukrajinských regionů, oznamujeme vytvoření nového státu, který je právním nástupcem Ukrajiny. Souhlasíme s tím, že nový stát ponese název Malorusko, protože sám název Ukrajina se zdiskreditoval," citovala ruská agentura z „ústavního aktu" povstalců. Na shromáždění v Doněcku ho přečetl úřadující místopředseda doněcké „vlády” Alexandr Timofejev.

„Ústavní akt" separatistů má údajně zastavit občanskou válku a vyloučit další oběti. Nový útvar je následnickým státem Ukrajiny, uvedl šéf doněckých radikálů Alexandr Zacharčenko. V Malorusku bude podle něj vyhlášen po dobu tří let výjimečný stav, v jehož rámci bude platit zákaz činnosti politických stran.

Vlajkou nového státu se má stát prapor Bohdana Chmelnického, zakladatele prvního státu kozáků, který se podle ruského výkladu dějin snažil sjednotit Ukrajinu s Ruskem.

Separatisté se o podobné odloučení pokoušeli už v minulosti, zatím však neúspěšně.

V Luhansku projekt odmítli

Povstalecký projekt Maloruska jako nástupce Ukrajiny nemá podporu luhanských radikálů. Vyplývá to z informace luhanské agentury LIC. Vedení „Luhanské lidové republiky" označilo krok za pochybný a odmítlo se ho účastnit.

Reklama

Související témata:

Doporučované