Hlavní obsah

Separatistická organizace ETA zanikla, baskičtí politici teď vyzývají k usmíření ve společnosti

Foto: ČTK

Reklama

Po vyhlášení o rozpuštění organizace ETA, vyzývá skupina k usmíření ve společnosti. Podle španělského premiéra Mariana Rajoye nezůstanou její zločiny potrestány.

Článek

Zástupci baskických politických stran ze Španělska i Francie a zprostředkovatelé jednání o míru v Baskicku v pátek udělali symbolickou tečku za existencí separatistické strany Baskicko a jeho svoboda (ETA), která oznámila své rozpuštění. Při setkání na jihu Francie vyzvali k usmíření ve společnosti i k řešení situace téměř tří stovek vězňů ETA. Španělský premiér Mariano Rajoy v reakci zopakoval, že zločiny ETA nezůstanou nepotrestány a že odsouzení si své tresty odpykají.

„Všichni Baskové z různých důvodů dnes oslavují oznámení ETA o jejím rozpuštění," zahájil projev jeden z organizátorů akce jihoafrický advokát Brian Currin. Ještě předtím drželi zúčastnění minutu ticha za více než 820 obětí, které si padesátiletý boj ETA za nezávislost Baskicka vyžádal. Ozbrojený boj s konečnou platností zastavila ETA už v roce 2011.

Currin, který se několik let podílel na zprostředkování jednání o míru v Baskicku, také řekl, že mírový proces ještě neskončil. Dodal, že očekává od institucí, politických stran i organizací, že přispějí k vyřešení nároků pozůstalých po obětech i k řešení situace 285 vězňů z ETA.

Dlouholetý šéf irské strany Sinn Féin Gerry Adams, který se schůzky rovněž účastnil, požádal přímo španělskou vládu, aby zlepšila situaci těchto vězňů a přesunula je do věznic v Baskicku.

K tomu se vyjádřil španělský premiér Mariano Rajoy, který řekl, že uvězněným bývalým členům ETA neučiní žádné ústupky a že nebudou přestěhováni do Baskicka jen proto, že ETA zanikla. Zdroje z vlády k tomu podle deníku El País uvedly, že se mohou pouze řešit jednotlivé případy, ale pouze v souladu se stávajícími zákony.

Schůzka se konala v jihofrancouzské obci Cambo-les-Bains nedaleko hranic se Španělskem, v oblasti, která je převážně obývána Basky. Setkání se konalo ve vile, kterou si nechal začátkem 20. století postavit francouzský básník a dramatik Edmond Rostang, autor slavné hry Cyrano z Bergeracu. Na závěr setkání přečetlo několik účastníků schůzky společně deklaraci v baskičtině, angličtině, francouzštině a španělštině.

Schůzky se účastnili mimo jiné šéf Baskické národní strany (PNV) Andoni Ortuzar či lídr separatistické strany Bildu Arnaldo Otegi. Přijel například i bývalý irský premiér Bertie Ahern, francouzský ekonom a bývalý dlouholetý šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Michel Camdessus či někdejší člen ETA Eugenio Etxebeste, který se už v 90. letech marně snažil o zprostředkování jednání o míru v Baskicku.

Poslední prohlášení o svém definitivním rozpuštění vydala ETA ve čtvrtek. Oznámila v něm, že jako organizace skončila. Nicméně v něm také uvedla, že její bývalí členové budou nadále usilovat o nezávislé, sjednocené a socialistické Baskicko. Baskové žijí zejména na severu Španělska, kde jich je v autonomních regionech Baskicko a Navarra asi 2,4 milionu. Zhruba 240.000 Basků žije na jihu Francie.

Minulý měsíc španělská média zveřejnila prohlášení, v němž ETA požádala civilní oběti svého boje o odpuštění. Mnozí kritizovali, že ETA odděluje civilní a jiné oběti. Terčem jejích útoků, které začaly v roce 1961 a skončily v roce 2010, byli politici, vojáci či policisté. Při atentátech ale zemřely i desítky civilistů, včetně dětí.

Reklama

Doporučované