Hlavní obsah

Sestavení koalice španělskými socialisty bude vyžadovat ústupky, politická mapa je roztříštěná

Povolební situaci ve Španělsku rozebral šéfkomentátor Jiří Hošek.Video: Jiří Hošek

 

Reklama

Ke španělským volebním urnám v neděli dorazily více než tři čtvrtiny voličů, což je celkově nadprůměrná účast. Výsledky voleb však naznačují, že sestavit akceschopnou vládu nebude jednoduché.

Článek

Výsledky nedělních předčasných parlamentních voleb ve Španělsku přepisují tamní politickou mapu. Do parlamentu se dostalo minimálně pět relevantních subjektů, což dokazuje aktuální politickou roztříštěnost. Kromě klasických levicových či pravicových stran se ve Španělsku o slovo hlásí navíc také regionální politické strany z Baskicka, Katalánska a dalších míst.

„Volby dopadly z pohledu socialistů tak nešikovně, že matematicky jim nestačí jeden koaliční partner, ale potřebují minimálně dva,“ vyhodnocuje vítězství strany Pedra Sáncheze šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek. „To už z logiky věci znamená víc kompromisů, víc ústupků,“ dodává s tím, že by to někteří podporovatelé socialistů mohli vnímat jako určitou zradu na voličích.

Možná spolupráce socialistů s druhou největší levicovou stranou Unidos Podemos by stále nestačila k vytvoření koalice, na palubu proto podle Hoška potřebují dalšího partnera. Je možné, že se akceschopnou vládu sestavit nepodaří a Španělé budou muset na podzim volit znovu. Nedělní volby byly třetí za poslední čtyři roky.

Na druhém místě se ve volbách umístili konzervativní lidovci. Ze 137 mandátů se propadli na 66, což média hodnotí jako historickou porážku. Pozornost přilákal také vstup krajně pravicové strany Vox do parlamentu, získala 24 křesel, což je ale asi o 10 méně, než se očekávalo. „Mnoho Španělů ve světle dědictví frankismu bylo vyděšeno tím, že by znovu krajní pravice seděla poprvé od 70. let v parlamentu,“ říká Hošek. Spousta lidí tak podle něj hlasovala proti krajní pravici tím, že podpořili levicové socialisty.

Reklama

Související témata:

Doporučované