Hlavní obsah

Severní Korea stále obohacuje jaderné palivo, podle CIA porušuje Kim záměrně dohodu s Trumpem

Kimův režim stále obohacuje uran, který může sloužit také jako palivo pro jaderné zbraně.Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Anonymní zdroj z Ústřední výzvědné služby (CIA) sdělil NBC, že Kim obohacuje uran, používaný při výrobě jaderných zbraní, aby si zajistil lepší pozici při budoucích jednáních.

Článek

Severní Korea stále obohacuje uran a dokonce navýšila jeho produkci. Obohacený uran přitom slouží jako hlavní složka jaderných zbraní. Uvedl to zdroj z americké rozvědky pro televizi NBC.

To odporuje dřívějšímu tvrzení Donalda Trumpa o tom, že Severní Korea nepředstavuje dále jadernou hrozbu.

Podle zdrojů ze CIA tak Kim usiluje o lepší vyjednávací pozici při jednání o denuklearizaci Korejského poloostrova. Bílý dům se zatím k těmto tvrzením nevyjádřil.

Již dříve uvedl americký ministr obrany Jim Mattis, že KLDR žádné kroky k odzbrojení neprovedla. Ministr zahraničí Mike Pompeo také řekl, že korejský diktátor stále představuje hrozbu.

Trump si v rozhovoru na začátku týdne naopak stěžoval, že média neocenila dostatečně přínos summitu v Singapuru. Podle něj pokrytí schůzky ze strany „mainstreamových” médií - především NBC a CNN - hraničilo se zradou.

Dohodu s USA tak Severní Korea zatím zřejmě neplní. Donald Trump již naopak přikročil k některým opatřením, která by situaci na poloostrově uklidnila. Pozastavil například některá společná cvičení s Jižní Koreou. Plnění dohody je doposud přesto spíše jednostranné. Severní Korea těsně před summitem pouze vyhodila do povětří údajné centrum jaderného výzkumu, a to za přítomnosti zahraničních novinářů.

Ministr zahraničí Pompeo se v červenci chystá navštívit Pchjongjang. Kima se zde pokusí přesvědčit, aby dohodu s Trumpem začal plnit a dodal jí jasnější podobu.

Reklama

Doporučované