Hlavní obsah

Severní Korea zadržela Američana korejského původu

Na území KLDR aktuálně zadržují tři Američany.

 

Reklama

Učitel z čínské Jen-pienské univerzity je třetím zadržovaným Američanem v KLDR.

Článek

Úřady v Severní Koreji zadržely amerického občana korejského původu. Muž identifikovaný příjmením Kim podle jihokorejské agentury Jonahp v komunistické zemi jednal o dodávkách pomoci.

Agentura uvádí, že Kim v KLDR pobýval asi měsíc a zadržen byl na mezinárodním letišti v Pchjongjangu těsně před plánovaným odletem. Dříve učil na Jen-pienské univerzitě v Číně, která udržuje partnerské styky s jednou ze severokorejských škol.

Do třetice zadržený Američan

Kim se tak stává třetím Američanem, kterého na severu zadržují. Dvaašedesátiletý Kim Dong Chul byl odsouzen na deset let za špionáž. Jednadvacetiletý student Otto Warmbier za pokus o krádež propagandistického plakátu.

V březnu loňského roku dostal trest na 15 let za zločiny proti státu. Americký misionář Kenneth Bee byl v KLDR zatčen v roce 2012. Po odsouzení na 15 let byl po dvou letech propuštěn.

Napětí roste

Zadržení třetího amerického občana přichází v době rostoucího napětí kolem severokorejského režimu.

Jižně od Korejského poloostrova v neděli začalo společné americko-japonské námořní cvičení. Do něj je zapojena i americká letadlová loď USS Carl Vinson. Seskupení vyslaly USA do východní Asie s cílem odpovědět na rostoucí ohrožení ze strany KLDR, která provokuje americké spojence raketovými a jadernými testy.

Severokorejský list Rodong Sinmun v neděli napsal, že KLDR je připravena americkou letadlovou loď potopit, aby prokázala svou vojenskou moc. „Naše revoluční síly jsou připraveny potopit jediným úderem americkou letadlovou loď s jaderným pohonem.”

Reklama

Doporučované